Ukoliko poslanici usvoje izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koje je predložila grupa poslanika SNS, biće sprečeno favorizovanje pojedinih izvršitelja i predmeti bi trebalo da budu raspoređeni ravnomerno.

 Biljana Pantić Pilja, poslanica Srpske napredne stranke, obrazlažući predložene izmene, navela je da do sada nije postojao ni jedan kriterijum za raspodelu predmeta, već je ostavljano poveriocima da sami izaberu izvršitelja, favorizujući pojedince. Tako su se pojedini izvršitelji bogatili, dok su drugi morali da zatvore posao.

Kao primer, Biljana Pantić Pilja navela je Javno preduzeće Elektrovojvodina, koja je od 10.000 predmeta 8.000 dala jednoj kancelariji, a ostatak od 2.000 rasporedila na osam izvršitelja. Prema predloženim izmenama, predviđeno je da javno preduzeće koje želi da naplati potraživanja po osnovu komunalnih i sličnih usluga, mora najpre da se obrati Komori izvršitelja, koja bi u roku od pet dana morala da odredi izvršitelje, vodeći računa da se to radi ravnomerno prema azbučnom redu upisa u registar. Predviđeno je i da je nadležan isključivo izvršitelj na čijem području dužnik ima prebivalište, boravak ili sedište.

Bivša ministarka pravde Snežana Malović podsetila je da se u ovoj godini već drugi put menja jedna ili dve odredbe ovog važnog zakona, umesto da se raspravlja o celovitim izmenama teksta.

– Na koji način se raspodeljuju predmeti Infostana ili Parking servisa kada ne postoji pravilnik o vrednovanju rada izvršitelja. Ko vrši nadzor nad radom izvršitelja, kada Komisija u okviru Komore izvršitelja ne funkcioniše, kao ni Disciplinska komisija u okviru Ministarstva pravde, a više je nego evidentno da su izvršitelji za iste usluge različito plaćeni – rekla je Malovićeva, primećujući da je glavni problem što postupak izvršenja u okviru sudova ne funkcioniše na zadovoljavajući način.

Odgovarajući na njene primedbe Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS, upitao je da li je tačno da Snežana Malović i njeni saradnici rade u jednoj izvršiteljskoj firmi i da li kod njih završava novac od taksi koje su napravljene na tako netransparentan način.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović ocenio je juče da je kod ustupanja naplate potraživanja javnih preduzeća privatnim izvršiteljima, bilo zloupotreba, možda čak i elemenata krivičnog dela i da je dobro što su to primetili i poslanici vladajuće većine, koji su podneli inicijativu za izmenu zakona. On je naveo da ima najviše zloupotreba prilikom ustupanja naplate potraživanja od javno-komunalnih preduzeća u Beogradu i Novom Sadu.

Stefanović je naveo i da je Mihajlu Dragoviću, prema podacima iz Komore, isplaćeno 18 miliona dinara predujamno, za nekih 4.500 predmeta, a da ostali imaju između 100 i 200 predmeta. On je naveo i da mu je u izvršiteljskoj komori rečeno da Novak Nedić, generalni sekretar Vlade, i Dejan Đurđević, direktor sekretarijata za zakonodavstvo, „imaju možda neke veze sa određivanjem koji izvršitelji dobijaju koje predmete i da zbog toga oni blokiraju donošenje ovog predloga kroz proces u Vladi“.

– Ova dva gospodina , kao i Treća Srbija, involvirani su u podeli najmasnijih i najbolje plaćenih predmeta iz javnih komunalnih preduzeća „Parking servisa i „Informatike“ u Novom Sadu. Tako se finansiraju mnogi poslovi i možda Treća Srbija, koalicioni partner SNS, tako plaća novinske članke, velike postere, bilborde – rekao je Stefanović, a poslanik SPS Neđo Jovanović konstatovao je da je za više od godinu i po dana „protekcionizam multiplicirao, da je dozvoljeno enormno bogaćenje pojedinim privatnim izvršiteljima, da je čak uspostavljena formalno-pravna diskriminacija privatnih izvršitelja, a da se pojedini direktori javno-komunalnih preduzeća ponašaju despotski angažujući jedne te iste kancelarije“. Čulo se i da državna komunalna preduzeća prilikom izbora izvršitelja ne primenjuju Zakon o javnim nabavkama, što otvara prostor za nesagledivu korupciju.

Isplativo

– Ima nekoliko izvršitelja koji imaju i po 18.000 predmeta. Eto, zamenik generalnog direktora Elektrodistribucije „Beograd“ ustupio je samo jednom izvršitelju, Isidori Ranković, 18.861 predmet, za šta je kao predujam isplaćeno 75,59 miliona dinara. Znam da je suprug Rankovićeve, Vuk, bio u DS ranije, ali znam i takođe da se slikao sa ministrom Selakovićem, a čuo sam i da je sada u SNS – rekao je Borisav Stefanović i dodao da ima i drugih sličnih primera zloupotreba, ali ne sa tako visokim iznosom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari