Pet rukovodilaca koje je svojevremeno u različitim sektorima imenovao predsednik kompanije Simpo Dragan Tomić, smenjeno je odlukom generalnog direktora Slađana Disića. Tako, prema rešenju potpisanom 10. decembra, funkciju izvršnog direktora više neće obavljati Tomićeva supruga Edit, a na sajtu Agencije za privredne registre evidentirano je da na čelu pojedinih sektora više neće biti ni Miroljub Petrović, Srboljub Ristić, Dragan Adžić i Milorad Đorđević.

Na sajtu APR-a vidljivo je i da je Edit Tomić pre formalne odluke, još 4. decembra podnela ostavku na svoju funkciju, zbog „neslaganja sa poslovnom politikom Izvršnog odbora i odlukama koje se donose“.

– Generalnom direktoru Simpa sam u više navrata dostavljala odgovarajuće analize i obrazložene predloge za unapređenje poslovanja. Nažalost, ti predlozi nisu razmatrani niti je bilo koji organ kompanije o njima donosio bilo kakve odluke, iako su bili od značaja za poslovanje Simpa i mogle su sprečiti negativne poslovne pojave – stoji u ostavci Edit Tomić.

Izvor Danasa iz vranjske kompanije navodi da je ovakva odluka generalnog direktora „bio zahtev novog Nadzornog odbora“, koji je nedavno postavila Vlada, nakon što je poreski i kreditni dug kompanije konvertovala u svoje vlasništvo. U obrazloženju smene navodi se da je time „postignut korak u daljem pravcu stabilizacije kompanije u skladu sa merama Vlade Srbije“.

– Na ovaj način stvoreni su uslovi da Simpu bude isplaćen deo novca iz budžeta kako bi radnicima do kraja godine bile izmirene dve minimalne zarade, a ostatak sredstava od ukupno planiranih pet miliona evra, bio iskorišćen za obnavljanje procesa proizvodnje koji je u zastoju devet meseci – navodi izvor našeg lista.

Za 26. decembar zakazana je nova Skupština akcionara Simpa na kojoj bi moglo da dođe i do smene Dragana Tomića, koji se duže od pet decenija nalazi na čelu vranjske industrije nameštaja i tapetarskih proizvoda. Imenovanje novog Nadzornog odbora Simpa, koji je ubrzo napustio njegov predsednik Bojan Dimitrijević, a zamenio ga Boban Petrović, direktor Vlasinskih hidroelektrana, povezuje se i sa namerom Ministarstva privrede da „raščisti sa dugogodišnjom rukovodećom nomenklaturom Dragana Tomića, a nakon što je kompanija zapala u velike finansijske dugove prema državi i dobavljačima“. Prethodno je smenjen i Borislav Milačić, koji je bio poslednjih godina jedan od najbližih Tomićevih saradnika u Simpu.

Neminovne kadrovske rezove u konsolidaciji Simpa inicirao je SNS, a sam Tomić pokušao je preko Gradske uprave u Vranju koju predvodi koaliciji oko SPS (bez naprednjaka) da napravi neku vrstu „baj pasa“. U toku je spor pred Upravnim sudom u kome Grad Vranje traži svog predstavnika u Nadzornom odboru, jer nakon konverzije raspolaže sa 35 odsto akcija kompanije.

U međuvremenu, došlo je do razmene oštrih reči između državnog sekretara u Ministarstvu privrede, naprednjaka Dragana Stevanovića i gradonačelnika Vranja Zorana Antića (SPS) u kome je predstavnik SNS ostao pri stavu da „Tomić treba da ode sa funkcije predsednika Simpa“, dok se Antić pozivao na „iskustvo i značaj uloge koju Tomić treba da ima i u ovoj, po kompaniju najtežoj situaciji, te da treba da bude i dalje među ljudima koji odlučuju o sudbini Simpa“.

Demontaža starog rukovodstva pokazuje nameru Ministarstva privrede da se podvuče crta ispod u najmanju ruku kontroverznog poslovanja kompanije u poslednjih četrnaest godina, kada je neplaćanjem poreza i stvoren gubitak od 50 miliona evra.

Ono što je u ovom trenutku možda i statusno najvažnije za 4.200 radnika Simpa, mimo kadrovskih promena, to je da li će doći do konsolidacije kompanije i pronalaženje strateškog privatizacionog partnera (za šta je i formalno zainteresovana ruska firma Delo), s obzirom na činjenicu da u 2015. godini ova industrija nameštaja neće moći da računa na državne subvencije, te da je izgubila višegodišnji status „preduzeća u restrukturiranju“.

Grad Vranje najveći akcionar

Beogradska berza je pre deset dana donela odluku o privremenoj obustavi trgovanja akcijama Simpa, a zbog, kako je navedeno, „kršenja procedure koja se tiče uključivanja nove emisije akcija“. Nakon što je izvršeno uknjiženje nove emisije akcija u Centralnom registru hartija od vrednosti, struktura vlasništva pet najvećih akcionara u Simpu prema podacima Beogradske berze je sledeća: Grad Vranje 35,25, Republika Srbija 24,8, Akcionarski fond 8,5, Nacionalna služba zapošljavanja 5,52, i Fond PIO 4,27.

Bez Tomićeve reakcije

Nakon najnovijih kadrovskih promena, još uvek aktuelni predsednik Simpa Dragan Tomić se nije oglašavao u javnosti, a neizvesno je da li će prisustvovati i Skupštini akcionara koja će biti održana 26. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari