Nedavno objedinjen, resor turizma ponovo će se razdvojiti od sektora turističke inspekcije, o čemu bi ove nedelje trebalo da odlučuje Vlada. Kako Danas saznaje, na čelo sektora turizam, ponovo bi mogla da dođe ranije pomoćnica Mlađana Dinkića dok je vodio ministarstvo finansija i privrede, Renata Pindžo, dok bi sadašnja pomoćnica za sektor turizma i turističke inspekcije Gordana Radosavljević, izabrana na tu funkciju početkom godine na predlog SNS-a, verovatno vodila inspekciju s obzirom da i sama dolazi iz te struke.


Da će promena u organizovanju turizma biti potvrdio je za Danas i ministar Rasim Ljajić koji kaže da sadašnji model „nakaradan, jer turizam tretira kao trošak, dok se niko nije bavio razvojem grane koja vuče za sobom i druge oblasti, može da bude i te kako profitabilna i sa najbržim obrtom uloženog novca“.

– Sadašnjim budžetom ni dinar nije planiran za razvoj turizma. Imamo na raspolaganju svega oko 13 miliona evra, što jedva pokriva zarade zaposlenih u TOS-u i velike obaveze nasleđene iz prethodnog perioda. Novac za te ranije ugovorene projekte, na Staroj planini ili u ski-centrima, moramo redovno da izmirujemo, jer bi nas u suprotnom tužili pa bi izdaci bili veći. Ali, ni 50.000 dinara nemamo da izdvojimo ako je nekoj opštini potrebna pomoć za organizaciju neke manifestacije, ni za jedan program niti za investicije u toj grani – kaže Ljajić za Danas.

Ministar je potvrdio da je Pindžova „kandidatkinja za mesto pomoćnika u tom Ministarstvu, ali da li će biti i izabrana – videćemo“.

Kako saznajemo, Pindžova je uprkos zabrani novog zapošljavanja u Ljajićev kabinet nedavno prešla iz resora privrede, gde je, nakon razrešenja sa funkcije, imala nedefinisan radni odnos. Za njeno ponovno imenovanje uveliko lobira više univerzitetskih profesora i Dinkićevih saradnika iz oblasti turizma, sa kojima je, tvrde izvori Danasa, sarađivala za vreme petogodišnjeg mandata. Do zastoja je, kažu, došlo nakon što je Saša Radulović, pri rekonstrukciji prethodne Vlade, „nasledio“ u svom resoru dva sektora – za turizam i za turističku inspekciju, a objedinio ih je zbog racionalizacije troškova. Istovremeno, smenjena je Pindžova, u januaru ove godine, na inicijativu Radulovića, koji nije bio zadovoljan rezultatima njenog rada, načinom na koji je trošila novac i vodila projekte u ski-centrima Srbije. Osim nje, tada je smenjen i Stojan Arizanović, inače kadar URS-a, koji je od novembra 2008. bio na funkciji pomoćnika ministra za turističku inspekciju.

Poznavaoci prilika u domaćem turizmu mogući nagoveštaji povratka Pindžove, koja je prateći reorganizacije sektora, kroz različita ministarstva, vodila turizam od 2008. dovode i u vezu sa evidentnim uticajem Dinkićevih ljudi na kadrovska rešenja i ekonomsku politiku aktuelne Vlade. Naime, iako nestranačka ličnost, Pindžova je važila za jednu od najlojalnijih saradnica Dinkića, a on je i te kako bio zainteresovan za uticaj u turističkoj privredi, koja obezbeđuje prema nekim izvorima, godišnji priliv i do milijardu dolara. Spekuliše se i da je prilikom formiranja prethodne vlade, Dinkić uslovio svoj ulazak upravo zahtevom da se u njegovu nadležnost premesti sektor turizma, koji je u tom trenutku bio u resoru Ljajićevog ministarstva.

Pravilnik

– Postoji inicijativa da se u novi Pravilnik o sistematizaciji Ljajićevog ministarstva ponovo ubace dva sektora, za turizam i za turističku inspekciju. Niko još ne zna kako će premijer Vučić na to da reaguje kada taj akt narednih dana bude razmatran na sednici Vlade. U praksi to podrazumeva imenovanje dva pomoćnika ministra, zatim duple plate, kabinete, vozače i sekretarice – objašnjava za Danas izvor iz Sekretarijata za zakonodavstvo Vlade Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari