Savetu za borbu protiv korupcije je dostavljen spisak svih zakupaca i svih nekretnina u državnom vlasništvu, što znači da je pozivanje direktora Diposa Đoka Krivokapića na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, selektivno. Pre samo dva dana na konferenciji za novinare Krivokapić je rekao kako spisak zakupaca ne može da objavi, da je to nemoguće zbog zakona koji štiti privatnost pojedinaca.

Savet ima celokupan spisak, sa sve ugovorima i kako to da se sada pozivaju na Zakon, a tada nisu. Odjednom je sve strogo poverljivo – kaže za Danas članica Saveta Jelisaveta Vasilić. Ona ističe da Savet ne može i neće da nam dostavi spisak jer to nije njihova dužnost već dužnost Diposa.

 

Ovo preduzeće zaduženo za iznajmljivanje nekretnina u državnom vlasništvu upravlja sa 405 nekretnina, od čega je najviše vila na Dedinju i Senjaku, ali i stanova u širem centru grada. Krivokapić je kao korisnike pomenuo samo DS sa kojim se tuži, URS koji im duguje novac za stanarinu, i pojedince poznate kao „Lopov“ i „Vaćko“, ali ne i ostale zakupce „jer mu to ne dozvoljava Zakon o zaštiti podataka o ličnosti“.

Međutim, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić kaže za naš list da je jasno da se taj zakon odnosi isključivo na fizička, ali ne i pravna lica i državne funkcionere. U članu 14. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja piše da „organ vlasti neće omogućiti pristup informacijama od javnog značaja ako bi time povredio pravo na privatnost u svim slučajevima osim ako to lice nije pristalo da se informacija objavi, ako se radi o državnom funkcioneru ili političaru ili ako je reč o nekom ko svojim ponašanjem daje povoda za traženje informacije“.

Spisak zakupaca i nekretnina tražili su svi mediji, ali i pojedine organizacije poput Mreže za restituciju, koja još uvek čeka odgovor Diposa.

– Tražili smo spisak još prošle godine, ali nismo dobili odgovor. Tražili smo ga ponovo i na kraju se žalili Povereniku, koji je 6. jula naložio Diposu da nam u roku od pet dana od prijema rešenja pošalje tražene podatke. Prošao je ceo mesec i još nismo dobili odgovor – kaže za Danas Mile Antić iz Mreže za restituciju.

Za sada je jedino advokatska kancelarija Nevene Veselinović izašla u javnost sa informacijom da je zakupac jedne od nekretnina kojom Dipos upravlja, a Krivokapić je napomenuo da je svim zakupcima poslat „zahtev za pribavljanje pismene saglasnosti“, te da će sa zadovoljstvom objaviti imena svih koji na to budu pristali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari