Ditman: Dve zemlje već dugo rade na unapređenju ekonomske saradnje 1Foto:Zoran Mrđa/Fonet

Osnivanje Nemačko-srpske privredne komore značajan je korak u ekonomskoj saradnji dve zemlje, u okviru njihovih dobrih i sveobuhvatnih odnosa, izjavio je ambasador Nemačke Aksel Ditman i naglasio da će Komora, u jeku značajnih reformi poslovnog ambijenta u Srbiji, biti sagovornik vlastima i zastupnik interesa nemačkih i srpskih kompanija.

p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

Najavljujući da će Komora danas i zvanično biti osnovana, Ditman je, u zajedničkom intervjuu sa predsednikom Nemačko-srpskog privrednog udruženja Ronaldom Zeligerom i direktorom Delegacije nemačke privrede u Srbiji Martinom Knapom, naglasio da su veze i odnosi dve zemlje izuzetno dobri na svim nivoima.

Ditman je podsetio da je, po njegovom dolasku u Srbiju 1. jula prošle godine, prvi zadatak bila poseta nemačke kancelarke Angele Merkel, što je bio simbol dobrih odnosa i ocenio da i na političkoj strani imamo veoma dobru saradnju.

– Ne radi se samo o politici i ekonomiji, već i o kulturnoj saradnji i učešću nemačkih umetnika na kulturnim manifestacijama i smotrama, kao što su Bitef ili Beogradski festival igre, a tu su i bliski odnosi dva naroda. Kreiranjem Nemačko-srpske privredne komore želimo da institucionalizujemo i unapredimo poslovnu i ekonomsku saradnju, na čemu dve zemlje već dugo rade, a potpredsednik nemačke vlade Zigmar Gabriel je tome otvorio put, posle čega su razmenjene note. Sada ćemo imati Komoru koja će biti sagovornik vlastima i zastupnik nemačkih i srpskih kompanija – naglasio je Ditman i dodao da ostaju dosadašnji prioriteti u okviru postojećih poslovnih asocijacija i sporazuma o predstavljanju nemačke privrede, ali će Komora biti bolja baza da se ti interesi artikulišu i obezbede usluge kompanijama iz obe države.

Budući da je u Srbiji 2016. „Godina preduzetništva“, Ditman je napomenuo da je među idejama Komore i da se, u saradnji sa kompanijama, uspostavi dualno obrazovanje.

– Srbija je počela važne reforme, koje bi trebalo da dovedu do unapređenja poslovnog ambijenta, ali taj posao mora biti nastavljen – istakao je i objasnio da će kompanije koje budu imale probleme u poslovanju, za njihovo rešavanje moći da se obrate Nemačko-srpskoj komori.

Ronald Zeliger, koji je i generalni direktor kompanije Hemofarm – Stada, istakao je da je ponosan što će Nemačko-srpska komora biti prva bilateralna, institucionalizovana komora u Srbiji i najavljuje da će u fokusu njenog rada biti kompanije koje žele da investiraju u Srbiju.

– Bili smo uspešni u protekle dve, tri godine, i otvorili oko 5.000 radnih mesta. Saradnja nemačke i srpske privrede traje 15 godina i znamo šta bi trebalo da učinimo da bismo podržali kompanije. Dobra iskustva kako se posluje u Nemačkoj biće ono što ćemo ovde promovisati, smatramo se partnerom Vlade i cilj nam je da rad institucija uskladimo sa međunarodnim standardima – rekao je Zeliger.

On je napomenuo da će Komora biti jedan od glavnih partnera u reformama i nastojanju da se u potpunosti sprovedu. „Ne radi se toliko o uticaju, već načinu da se primene iskustva“, precizirao je i dodao da će Nemačko-srpsku komoru voditi bord sa 10 članova, na čijem je čelu predsednik.

Zeliger je ocenio da nemačka poslovna udruženja imaju veoma dobre odnose sa Privrednom komorom Srbije i Vladom Srbije i naglasio da ne treba svaki problem u poslovanju nemačkih preduzeća „stavljati na sto kancelarke Merkel“, jer će Nemačko-srpska komora biti „filter“ za rešavanje problema.

Direktor Delegacije nemačke privrede u Srbiji Martin Knap smatra da je osnivanje Nemačko-srpske komore važna poruka za nemačke kompanije da zemlja koja je u tranziciji iz socijalizma u tržišnu ekonomiju postaje normalan partner nemačke privrede. On je ocenio da je taj proces u Srbiji „manje-više okončan“, zbog čega Nemačka prelazi na bilateralne komore, a to je jaka poruka za nemačke kompanije.

Naglasio je da osim Bosne i Hercegovine i Makedonije, Nemačka sa svim zemljama regiona ima bilateralne komore, kojima se sada pridružuje i Srbija, i precizirao da će se Komora baviti projektima povezanim sa praksom u

kompanijama, dualnim obrazovanjem i programima koji obezbeđuju da srpske kompanije budu dobavljači nemačke privrede.

– Kompanije koje budu eventualno imale probleme u poslovanju, trebalo bi prvo da se obrate Komori, a tek potom i Ambasadi, ukoliko je to potrebno – rekao je Knap i zaključio da je „u prvom stepenu tu Komora“.

Carina primer dobre saradnje

Upitan o saradnji sa institucijama u Srbiji, Zeliger je odgovorio da su ti odnosi različiti i naglasio da bi institucije trebalo da budu podrška poslovnom okruženju, dok je, kao jedan od primera odlične saradnje, istakao Upravu carina. „Voleli bismo da budemo na usluzi državnim institucijama i predstavimo im opcije da se neke stvari bolje organizuju i unaprede, kako bismo imali bolju komunikaciju“, rekao je Ronald Zeliger, generalni direktor kompanije Hemofarm – Stada.

Berlin podržava otvaranje poglavlja 23 i 24

Pominjući saradnju u izbegličkoj krizi, kao i nemačku podršku Srbiji na putu evropskih integracija i poziciju Berlina da se u pregovorima sa Beogradom poglavlja 23 i 24 otvore u prvoj polovini 2016. godine, Ditman je naglasio da u Srbiji posluje više od 350 nemačkih kompanija, koje su investirale 1,8 milijardi evra i otvorile 30.000 radnih mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari