Državna revizorska institucija će od 2015. godine početi da radi reviziju finansiranja političkih stranaka, najavio je predsednik DRI Radoslav Sretenović. On je u pauzi Regionalne konferencije državnih revizorskih institucija u Beogradu rekao da je ta odluka doneta u skladu sa Strategijom Vlade Srbije za borbu protiv korupcije 2013 – 2018. godine.

 Tim dokumentom je predviđeno da se izmeni Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, kako bi DRI mogla da obavlja reviziju političkih stranaka.

„Političke stranke su i u sadašnjem zakonu jedan od subjekta revizije, ali zbog kadrovskih kapaciteta DRI nije bila u mogućnosti da to obavi tokom prethodnih godina. Tokom 2015. započećemo reviziju političkih stranaka i to će raditi Sektor za reviziju Narodne banke Srbije“, kazao je Sretenović i dodao da je raspisan i konkurs za nove državne revizore.

Na pitanje koje će se političke stranke naći u programu revizije, Sretenović je kazao da će Savet DRI tu odluku doneti krajem novembra, odnosno početkom decembra. Dodao je da je, po Nacrtu zakona o političkim aktivnostima, predviđeno da to za sada bude revizija samo političkih partija čiji su predstavnici u parlamentu.

„Videćemo kako izgleda ta prva revizija političkih stranaka, onda može da se uradi izmena i dopuna da bi se revizija obavljala i na lokalnom nivou“, kazao je Sretenović.

Na Regionalnoj konferenciji predstavljena su iskustva susednih zemalja u kontroli finansiranja političkih stranaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari