Proizvodni pogoni i fabrički krug kompanije Fijat automobili Srbija u Kragujevcu trenutno su najveće gradilište u Srbiji na kojem radove izvodi više od 150 firmi sa svojom operativom i zaposlenima, kao i oko 1.000 Zastavinih radnika. Uskoro će startovati instaliranje savremene opreme za proizvodnju novih tipova automobila koja već stiže u Kragujevac, a na tom poslu biće angažovano više od 2.000 radnika. Rekonstrukcija Fijatove fabrike u Kragujevcu koja podrazumeva i instaliranje nekoliko stotina hiljada tona najsavremenije proizvodne opreme biće okončana u septembru, što znači da će probna proizvodnja novog Fijatovog modela (dva tipa automobila na istoj platformi – prim. Z. R.) početi kako je i planirano do kraja godine.


Ovo je saopšteno nakon jučerašnjeg sastanka generalnog direktora kompanije FAS Đovanija de Filipisa sa predstavnicima Vlade Srbije u upravnom odboru FAS, predsednikom Ujedinjenih regiona Srbije i narodnim poslanikom Mlađanom Dinkićem i gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem.

Na sastanku je razgovarano i o pripremnim radovima za lociranje prateće Fijatove industrije u neposrednoj blizini kompanije FAS, odnosno na prostoru bivše kasarne u Grošnici. Rušenje vojnih objekata u toj kasarni najavljeno je juče, počeće uskoro, kako bi sredinom maja počela izgradnja pogona kompanija Džonson kontrol, Promo manjeto, HTL i Sižet. Italijanska firma Manjeti mareli imaće dve fabrike u krugu FAS-a, gde će i Džonson kontrol locirati jedan od svoja dva ovdašnja pogona. Domaći zvaničnici juče su menadžmentu FAS-a obećali da će putna infrastruktura (autoput do Koridora 10 i železnička pruga do Lapova) biti gotovi do proleća naredne godine, kada startuje serijska proizvodnja novih automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari