Privrednici smatraju da se u ekonomiji zemlje ništa neće izmeniti zbog previranja u Vladi, posebno ne zbog promena u Ministarstvu ekonomije, gde se najavljuje da će umesto Mlađana Dinkića funkciju preuzeti državni sekretar Nebojša Ćirić. Oni ističu da su promene neophodne, ali i da zavise od ostalih resora, dok neki od njih tvrde da će nove kalkulacije u političkim previranjima zaustaviti mnoge procese koje je Srbija trebalo da realizuje.

 Neki ljudi iz sveta biznisa zameraju Demokratskoj stranci što se ograničila samo na smenu jednog ministra iz G17, umesto da je celu stranku eliminisala iz vladajuće koalicije. Oni smatraju da bi sada trebalo „ići do kraja“, posebno što za to ima mogućnosti jer se spekuliše da su već preuzeli potreban broj poslanika. Bez toga, smatraju privrednici, sve će ostati na „nivou šminke“.

– Ćirić je uvek bio u pratnji ministra ekonomije, čak su i njegove izjave ličile na Dinkićeve, ali i da nije tako, ko god da dođe u ministarstvo koje je pod patronatom G17, neće vući samostalne poteze i politika će biti vođena kao i do sada. To znači da će i on koristiti medije, a niko neće moći da spreči da se i Dinkić pojavljuje uvek kada se otvara neki objekat finansiran državnim parama – kaže za Danas Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije.

I predsednik Irva investicija, Đorđije Nicović ne očekuje da će promene popraviti položaj privrede, posebno ne realnog sektora. On kaže da su do sada uništavani domaća industrija i investitori, dok se novac daje strancima bez ikakve garancije i računice.

– Kakva je to bila logika da se zatvori 200.000 radnih mesta, a potom se iz državnog budžeta izdvaja 900 miliona evra za otvaranje 50.000 novih i još da se to predstavlja kao dobar potez. Prosta računica kazuje da, na primer u tekstilu, gde je maksimalna plata 200 evra, poslodavac izdvaja oko 140 evra na ime doprinosa. To na godišnjem nivou ne može da nadoknadi ni kamatu na novac koji je angažovan za otvaranje tih radnih mesta, a ako se to smatra beskamatnim ulaganjem, potrebno je bar šest do sedam godina da se nadoknadi uloženo – kaže Nicović za Danas i dodaje da bi strani investitori morali da imaju jednak tretman kao i domaći.

Prema rečima Milana Kneževića, vlasnika konfekcije Modus i predsednika Unije tekstilaca, ništa spektakularno se neće dogoditi jer personalne promene u Vladi neće omogućiti zaokret u ekonomskoj politici niti će poboljšati poslovni ambijent. „Potrebno je izvršiti strukturne promene jer je sadašnja ekonomska politika čitave Vlade besmislena i vođena je na štetu privrede, a jedino rešenje koje vidim u ovom trenutku bilo bi formiranje ekspertske vlade“, kaže za Danas Knežević.

Direktor Sintelona Nikola Pavičić smatra da bi turbulencije mogle da uspore neke od započetih reformi, ali naglašava da Vlada to može da prevaziđe ukoliko izađe sa jedinstvenim programom podsticaja izvoza i poljoprivrede, gde najbrže može da se vrati uloženi dinar.

– Verujem da su posle ovog poteza svi ministri uzdrmani i da će biti spremni da se okrenu onome od čega se živi. Vreme je da se okanu izbornih računica i političkih obračuna, da se ujedine u nastojanju da se poveća proizvodnja, izvoz, zaposlenost, ali realna, a ne veštački finansirana. Moguće je i da će sada, dolaskom Ćirića, biti olakšana komunikacija sa drugim ministarstvima jer bez te saradnje neće biti moguće da se zaustavi politika uvećane javne potrošnje, kakva je do sada vođena – kaže Pavičić za Danas.

Ni tri Ćirića nisu dovoljna

– Dobro je ovo što se desilo na političkoj sceni Srbije jer su smenom Dinkića postavljeni jako visoki standardi ko može da bude ministar. To znači da će Ćirić morati da radi bolje, ali i svi ostali ministri, a pre svega premijer, koji je najodgovorniji. Prosto je neverovatno da je on tek sada konstatovao kako su se ministarstva pretvorila u stranačke feude. Njegov posao će biti da to popravi jer ako on ne vodi tim kako treba, ni tri Ćirića neće moći da učini bilo šta u svom resoru – kaže za Danas Mirko Todorović, vlasnik konfekcije Todor, koji je i član Ujedinjenih regiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari