Istraga koja je pokrenuta povodom blokiranja više od 28.000 viza i masterkard kartica zbog sumnje da su kompromitovane treba da utvrdi na koji način su falsifikatori uspeli da obave veliku prevaru.


U bankarskim krugovima se tvrdi da su podaci o karticama ukradeni iz centrale austrijske naftne kompanije OMV u Beču koja inače poseduje lanac benzinskih pumpi u Srbiji. Navodno, do probijanja sistema nije došlo u bankama već su kriminalci došli do baze podataka OMV o karticama koje se koriste na pumpama na teritoriji 11 zemalja od Nemačke do Turske na kojima je izvedena prevara. U bankarskim krugovima se čak tvrdi da je kriminalna grupa morala da ima pomoć i nekog iz samog OMV kako bi se prevara izvela. Sa druge strane u OMV kategorički demantuju tako nešto. Kako je Danasu rečeno podaci sa kreditnih kartica potrošača na OMV pumpama se ni u jednom trenutku ne čuvaju u internim sistemima kompanije, već se svi podaci prenose do nadležne banke u šifrovanom obliku. Takođe, u OMV kažu i to da spoljna ekspertiza dosad nije pokazala da je sistem te kompanije nebezbedan. Tokom vikenda iz OMV nisu stizali novi podaci vezani za istragu u ovom slučaju koji je izazvao veliku pažnju u Srbiji ali i u drugim zemljama.

Podsećanja radi, nakon priče do koje je došao Danas u Srbiji je pokrenuta zvanična istraga zbog sumnje da su viza i masterkard kartice mogle da postanu predmet zloupotreba organizovane kriminalne grupe, koja poslednjih nekoliko sedmica pravi falsifikovane kopije kartica do čijih su podataka došli i njima kupuje robu i usluge u inostranstvu, najčešće u Americi i na Filipinima.

Bez prijava tužilaštvu i policiji

Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković kaže za Danas da u Srbiji nije zabeležena masovna zloupotreba platnih kartica, ali da postoji manji broj zloupotreba koje su prijavljene nekim bankama. Međutim, kako kaže, u ovom trenutku policija i tužilaštvo proveravaju da li ti slučajevi „imaju bilo kakve veze sa bazom podataka“. Iako su mnoge veće banke u Srbiji blokirale kartice hiljadama svojih korisnika zbog moguće zloupotrebe, Stamenković napominje da do juče niko ništa nije prijavio ni tužilaštvu ni policiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari