Domaći turistički promet u Srbiji u 2014. godini u padu je za oko 15 odsto u odnosu na 2013, dok je broj turista na nivou iz 2013, izjavio je direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (Juta) Aleksandar Seničić. On je kazao da su turističke agencije početkom 2014. predviđale i do 20 odsto više gostiju, ali su majske poplave smanjile tražnju i uplatu.


Prema njegovim rečima, najveći udeo na pad domaćeg turističkog prometa su imale nerealizovane đačke ekskurzije. Ove godine realizovano je oko 40 odsto đačkih ekskurzija, od očekivanog, zbog problema sa zakonom o javnim nabavkama i zakonom o rokovima plaćanja, rekao je Seničić. On je izrazio nadu da će se neki od zahteva Jute, među kojima je onemogućavanje rada „nelojalne konkurencije“, naći u izmenama zakona o turizmu, koji bi do kraja godine trebalo da usvoji Vlada, a u skupštinskoj proceduri bi trebao da se nađe u prvom tromesečju 2015. godine.

– Već godinama se žalimo na nelojalnu konkurenciju. Mnoge nevladine organizacije i udruženja se nelegalno bave organizacijom turističkih putovanja, te očekujemo da ovih dana dobijemo konačan tekst izmena i dopuna zakona o turizmu, koji će sadržati neke naše predloge“, kazao je Seničić i dodao da je Juta predložila da se u izmenama zakona nađe i rešenje da prodavci aranžmana i svi koji dolaze u kontakt sa novcem klijenata budu za taj novac odgovorni dok je u njihovom posedu, odnosno dok ga ne prebace organizatorima putovanja.

U zakonu bi trebao da se nađe i član koji predviđa subvencije za razvoj receptivne industrije Srbije, kao i zaštita rada turističkih vodiča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari