Protiv gradonačelnika Novog Sada Igora Pavličića, kao i protiv članova Gradskog veća, Agencija za borbu protiv korupcije juče je Tužilaštvu za organizovani kriminal podnela krivičnu prijavu u kojoj ih tereti da su nesprovođenjem skupštinske odluke Gradu, Auto-transportnom preduzeću Vojvodina, malim akcionarima i investitoru Iliji Deviću, naneli štetu od oko 100 miliona evra. U saopštenju Agencije navodi se da je predmet ATP Vojvodine jedan od najobimnijih i najkomplikovanijih koji ta institucija ispituje od svog osnivanja.


U prijavi Agencija podseća da je preduzeće ATP Vojvodinu na aukciji kupio Ilija Dević, da je ispunio investicioni plan i socijalni program, a da je u drugoj godini po privatizaciji sa novosadskim vlastima sklopio ugovor o izgradnji nove autobuske stanice. Ugovor je sačinjen na osnovu Generalnog urbanističkog plana i odluke odbornika gradske skupštine, sredinom 2006. godine, čime je Grad preuzeo obavezu „da će za novoizgrađeni objekat (novu autobusku stanicu) obezbediti uslove za rad u međumesnom saobraćaju po međunarodnim standardima i da nakon dobijanja upotrebne dozvole preusmeri međumesni saobraćaj na novoizgrađenu autobusku stanicu“. Međutim, ni pored upotrebne dozvole koja je pribavljena odmah po završetku gradnje, nova autobuska stanica ATP Vojvodine, vredna oko 30 miliona evra, nije proradila. Gotovo godinu dana je preduzeće pokušavalo da posluje, ali je onda pod pritiskom kreditnih rata otišlo u stečaj, oko 500 radnika dobilo je otkaze, a Agencija za privatizaciju je raskinula kupoprodajni ugovor sa Devićem koji nije bio u mogućnosti da isplati petu ratu za kupovinu firme.

„Iz spisa predmeta nesporno je da je investitor ispunio sve svoje ugovorom propisane obaveze, a da Grad Novi Sad neizvršavanje svojih ugovorom utvrđenih obaveza pravda sudskim postupkom koji se vodi pred Privrednim sudom za naknadu štete koja je upravo nastala neizvršavanjem ugovornih obaveza“, navodi se u obrazloženju krivične prijave koju je podnela Agencija. Dodaje se i da od dobijanja upotrebne dozvole za novi objekat „Grad Novi Sad, suprotno svojim odlukama, nije regulisao i sproveo prigradske odlaske i dolaske na lokaciju stare autobuske stanice. Grad Novi Sad, kao osnivač gradskog saobraćajnog preduzeća, mogao je i morao preko organa upravljanja isto javno preduzeće obavezati na poštovanje odluka Grada u cilju izbegavanja štete i nesporazuma“, stoji u krivičnoj prijavi. Uz to, navodi se i da je „odgovorima koje je dostavio na pisani zahtev Agencije, gradonačelnik Novog Sada nedvosmisleno potvrdio da su sve odluke i potpisani ugovor (sa Devićem o izgradnji stanice) pravno valjani i da nije pokrenut bilo kakav postupak za poništenje i izmene odluka“.

Agencija ukazuje i na visoki iznos štete koju će ovakvim postupanjem morati da isplati gradska kasa. „Prema presudi Privrednog apelacionog suda u Beogradu, šteta nastala takvim postupanjem, samo za prva četiri meseca u 2007, kada je nova autobuska stanica trebalo da počne sa radom, iznela je oko četiri miliona evra, dok je u međuvremenu bez kamata iznos dostigao 100 miliona evra.

Iako je „slučaj“ ATP Vojvodine aktuelan već nekoliko godina, ovo je prvi put da je iz jedne državne institucije potekla krivična prijava zbog neispunjenog ugovora i štete nanete investitoru ali i gradskoj kasi, iz koje će morati da bude nadoknađena. Naime, Dević je podnosio niz krivičnih prijava, ali reagovanja na njih nije bilo. Tako se u decembru 2007. obratio Okružnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, godinu dana kasnije specijalnom tužiocu za organizovani kriminal Miljku Radisavljeviću, u januaru 2009. ista prijava prosleđena je vršiocu dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodanu Radosavljeviću, ali i republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac. U međuvremenu bilo je i niz drugih prijava, ali se ni za jednu od njih do sada nije saznalo da li je odbačena, u mirovanju (fioci) ili je uzeta u rad.

Ilija Dević juče nije mogao preciznije da komentariše krivičnu prijavu Agencije.

– Nešto sam čuo. Šta je tu čudno i neobično? Valjda je prirodno da svako radi svoj posao. Ako je to Agencija uradila kao nezavisno regulatorno telo, nije uradila slučajno. Dugo se bave time. Nemam ja razloga da se posle ove moje Golgote opuštam. Ali, oni koji su urnisali život meni, mojoj porodici, mojim 500 zaposlenima i njihovim porodicama, neka se presaberu gde su pogrešili – rekao je Dević. On je dodao da je time verovatno stavljena tačka na razne telefonske pozive u kojima su mu poznati i nepoznati poslovni ljudi, tokom ovih nekoliko godina koliko traje agonija firme, nudili „pomoć da se reši problem“ ili „sačuva koliko toliko kapitala“ uz, naravno, određenu proviziju. Bilo je i poziva inostranih fondova koji su želeli da otkupe potraživanja banaka od firme, ali Dević sumnja da su iza tih ponuda ipak bili neki naši ljudi.

Problem ATP Vojvodine, o kome je naš list u više navrata pisao, a pre dva meseca objavljena je kao specijalno izdanje i Studija slučaja – Hronika najavljene investicije, posvećena upravo toj firmi. Prema saznanjima Danasa, ta studija došla je i do kabineta Jelka Kacina, potpredsednika delegacije Evropskog parlamenta zaduženog za Jugoistočnu Evropu. U njegovom briselskom kabinetu potvrdili su nam da su upoznati sa ovim predmetom. „To je, uz Jugoremediju, koja je pak suprotan primer, jedan od najozbiljnijih pojedinačnih slučajeva problematične privatizacije. Iako te pojedinačne probleme nismo naveli u Predlogu rezolucije EP o procesu evropskih integracija u Srbiji, imali smo ih u vidu prilikom formulacija tačaka 7. i 8. koje govore o korupciji i napretku u borbi protiv te pojave“, kažu u kabinetu Kacina. Podsetimo, u predloženoj rezoluciji skreće se pažnja „na mnoge prijavljene nepravilnosti, naročito u procesu privatizacije i javnih nabavki, i poziva na veće angažovanje u ovim oblastima agencija koje se bave primenom zakona, kako bi se temeljno vršile istrage i prekršioci priveli pravdi…“.

U Novom Sadu juče nisu bili spremni da komentarišu prijavu koju je Agencija za borbu protiv korupcije podnela protiv gradskih čelnika, ali su odgovor najavili za danas.

Prijava

Kako se navodi u Agenciji, krivična prijava podneta je „zbog osnovane sumnje da su od dana stupanja na dužnost službenih i odgovornih lica Grada Novog Sada zloupotrebili svoj položaj i ovlašćenja i time naneli višemilionsku štetu Gradu Novom Sadu, preduzeću ATP „Vojvodina“ iz Novog Sada i Iliji Deviću, kupcu i većinskom vlasniku društvenog kapitala istog preduzeća i manjinskim akcionarima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari