Za privatizaciju Zastave kamiona zainteresovano je četiri ili pet značajnih inostranih kompanija. Ponudu za strateško partnerstvo sa Zastavinom fabrikom kamiona, Agenciji za privatizaciju, u predviđenom roku, poslala je, saznaje naš list, i kineska kompanija Jak motos, sa kojom kragujevačke „kamiondžije“ imaju potpisan Memorandum o saradnji.


Podsetimo s ovim u vezi da su Grupa „Zastava vozila“ i kineska državna kompanija Jak motors još u martu potpisale Memorandum o razumevanju, to jest o poslovno – tehničkoj saradnji Zastave kamiona i Jak-a u proizvodnji teretnih i terenskih vozila koja bi bila realizovana u tri faze. Prva faza te saradnja predviđa sklapanje jednog lakog kineskog vozila u pogonima Zastave kamiona. U drugoj bi se u sklapanje tog vozila uključili i pojedini domaći dobavljači, dok treća podrazumeva strateško partnerstvo, odnosno zajedničku proizvodnju teretnih i terenskih vozila Zastave kamiona i Jak motorsa u novoj srpsko-kineskoj fabrici koja, prema ranijim najavama, treba da bude izgrađena na Kormanskom polju, nadomak Kragujevca.

Kineski kamioni koji bi se najpre sklapali, a potom i proizvodili u Kragujevcu prodavali bi se u zemljama CEFTA sporazuma i severne Afrike, ali i na tržištu Evropske unije, pošto se u njih ugrađuju motori koji zadovoljavaju evropske standard u oblasti zaštite životne sredine. Upućeni smatraju da su Kinezi zainteresovani za kragujevačku fabriku kamiona upravo zbog Evropske unije, odnosno zbog toga što bi im fabrika u centru Šumadije obezbedila slobodan izvoz u evropske države.

Uskoro pregovori o partnerstvu

Fabrika Zastava kamioni je sredinom leta od Agencije za privatizaciju zatražila saglasnost za početak pregovora o strateškom partnerstvu sa kompanijom Jak motors, a tim povodom obraćala se i drugim nadležnim organima, pre svega Vladi i Ministarstvu privrede. U kragujevačkoj fabrici za naš list kažu da očekuju da će pregovor sa Kinezima, ali i ostalim zainteresovanim kompanijama započeti u prvoj polovini oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari