Vršilac dužnosti direktora kompanije Jugoremedija iz Zrenjanina Zdravko Deurić izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da država odbija da podrži oporavak te firme i primorava ga da u kratkim rokovima vraća dugove bivšeg vlasnika, a sprovodi i konstantne policijske istrage o poslovanju nove uprave.


On je dodao da „određene institucije uz pomoć grupa unutar preduzeća pokušavaju da izazovu u stečaj i da takvo stanje odgovara onima koji blokiraju rad Jugoremedije .

– Sve što se dešava u Jugoremediji je pritisak kako bi se to preduzeće ponovo prodalo jer je očito da su nadležni u državi zažalili što su raskinuli privatizacioni ugovor sa Jovicom Stefanovićem Ninijem. Možda postoji namera da preduzeće doživi sudbinu Srboleka i da je neko kupi iz stečaja, ali bez vlasništva manjinskih akcionara – smatra Deurić.

Prema njegovim rečima, neprekidni pritisci na Jugoremediju traju još od 1. marta 2007. godine i oni su doveli do toga da fabrika ne može da otplaćuje kredit od 12 miliona evra koji je morala da uzme pod nepovoljnim kamatama da bi uskladila proizvodnju sa GMP standardom. Izvršna vlast, kako je dodao, direktno je snizila cene lekova, tako da se neki lekovi Jugoremedije proizvode sa gubicima, na uštrb zarada 460 radnika koji već četiri meseca nisu primili platu.

Deurić ističe da su nakon raskidanja privatizacionog ugovora sa Ninijem radnici u fabrici zatekli dug od oko 28 miliona dolara, hipoteku od 17 miliona dolara, neupotrebljivi lager sirovina za lekove, obustavljenu primenu GMP standarda i samo oko dva miliona dolara zalihe lekova.

Sa druge strane Udruženja akcionara Jugoremedija 3 saopštilo je da su u razgovorima sa preostalim stručnjacima iz sektora prodaje, komercijale i finansija Jugoremedije, došli do zaključka da je aktuelni način poslovanja fabrike pre svega na domaćem tržištu neodrživ, delom i zbog složenog stanja u čitavom farmaceutskom sektoru ali najvećim delom zbog nemogućnosti Jugoremedije da zbog nedostatka sredstava postavi poslovanje na zdrave osnove. Na konstataciju da neko mora biti odgovoran zašto se fabrika našla u ovakvoj poziciji, stručnjaci su članovima ovog udruženja akcionara istakli da su oni izvršavali naloge koji su pred njih postavljani, a da su odluke donošene negde drugde.

– Upravo pomenute odluke dovele su do obezvređivanja kapitala fabrike, vlasništva malih akcionara i države Srbije, višemesečnog neisplaćivanja zarada zaposlenih, lošeg imidža Jugoremedije, drastičnog smanjenja prisutnosti na domaćem tržištu i bez ostrašćenosti nameće se logičan zaključak da je onaj ko je donosio takve odluke najodgovorniji za postojeće stanje. Hoće li Zdravko Deurić sam podneti ostavku na mesto v.d. direktora Jugoremedije i tako dokazati da mu je do budućnosti preduzeća zaista stalo, videćemo već ove sedmice – kažu u udruženju malih akcionara.

Oni ističu da je sazivanje skupštine preduzeća alternativa i odluka o tome će morati da se donese veoma brzo. Iako izuzetno teško, stanje nije bezizlazno, postoje i prvi konkretni predlozi za pomoć Jugoremediji koje su dostavile domaće i inostrane firme, ali samo pod uslovom da aktuelni menadžment bude promenjen. Ministarstva zdravlja i ekonomije i regionalnog razvoja su takođe voljna da pomognu i sve to daje realnu šansu za novi početak, zaključuju u Udruženju akcionara Jugoremedija 3.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari