"Dovoljno je da ga vidiš i osetiš smrad" 1Foto: Radenko Topalović

Jedan od mojih najlepših projekata u proteklih desetak godina jeste onlajn kurs kreativnog pisanja, koji je u pripremi.

Konačno se vraćam pisanju, i to kao učitelj. Napokon imam priliku da se bavim nečim što nema veze s politikom. Ili sam tako mislio, dok u subotu nisu krenule prve najave na društvenim mrežama, u kojima se samo naziralo da će krenuti škola, u kojoj sam ja profa.

Iako sam mogao da zloupotrebim iskustvo koje ću podeliti sa vama, kako bih izreklamirao školicu, to neću uraditi, odnosno uradiću u najmanjoj mogućoj meri.

Više puta unutrašnji glas mi je rekao gle ove morone, tako su se lepo nacrtali da napišeš kolumnu o njima i eto ti školice potpuno neplanirano u „Danasu“.

Odgovorio sam glasu, ne mi nismo takvi, da koristimo maloumnike za reklamu, a glas mi je upravo rekao: „Alo, već cela dva pasusa pišeš samo o školi.“

Neco Pavlović, osoba bez profilne slike, napisao je: „Prvi korak da bi se postalo pisac tvog kalibra je da bude autošovinista i da se ne kupa i da nosi pederske naočare.“

Od tolikih epizoda DLZ, od tolikih kolumni, na koje kod retko reaguju jer znaju da će biti blokirani, Nedo je ispizdeo na jedinu normalnu stvar koju radim.

Odgovorio sam mu „Izvolite na kurs, vaš talenat je neosporan“.

Gospođa Anita Jovičić komentarisala je iste večeri najavu kursa sa „Srbomrzac“.

Nisam stigao da smislim šta da joj odgovorim (s ovim ljudima, imam želju da malo popričamo), kad joj se u komentaru ispod njenog, najoštrijom verzijom Vidojkovičevog rečnika („Napušiš se ku.ca Anita. Pozdrav,sve najbolje“), odgovorio izvesni Nedeljko.

Istovremeno kad i protočetnici, javili su se i bojkot botovi, iako smo s tom temom, činilo se završili.

Kaže jedan, kome nisam zabeležio ime: „Kao što ga je žvalonja opisao – budala, kao i svi koji su pozivali na izbore.“

Nisam mu zabeležio ime jer sam ga promptno blokirao, pa sam zapisao u notes njegov komentar, jer sam već tada znao da ove kolumne mora biti. Promptno sam ga blokirao zato što to radim sa svim bojkot-botovima.

Nastavilo se sa prasetom koje kenja, a upravo takve stvari negativno utiču na naš jezik i kvalitet verbalne komunikacije.

Više cenim Branislava Ninića koji je napisao „Bljak“ i Tihomira Ticu Paunovića, koji je zaključio „Jbg, dovoljno je da ga vidiš i da osetiš smrad.“

Jedina koja me baš iznervirala je neka (sreća njena, nisam joj zapamtio ime), koja mi je merila gramatičke i pravopisne greške u osmom šerovanju najave za kurs na Fejsbuku.

Takve stvari radi samo neostvareni pisac, a neostvareni pisci su najveći neprijatelji naše književnosti.

Odem joj na profil, kad tamo piše „writer“. Odmah sam je blokirao i oprao ruke

Hvala svima koji su me podržali, međutim, iako divni, niste tako zanimljivi kao legende kojima dižem pritisak samim svojim postojanjem, evo već četvrt veka.

Kurs, dakle.

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari