Stari Grci su govorili da je ovo najlekovitija biljka: Štiti od raka, poboljšava varenje i jača imunitet 1Foto: Shutterstock/Fotema

Ova biljka ima neverovatne efekte i možete je posaditi kod kuće.

Origano je začin koji je kod nas prilično zastupljen. Možete ga posaditi u bašti ili na balkonu, uspeva i u zatvorenom prostoru. Kao začin origano se koristi svež i osušen. Svež dodajemo salatama, jelima od mesa, divljači i ribe. Osim što pruža divan ukus, origano donosi i izuzetne zdravstvene prednosti.

Kako origano utiče na telo?

Origano sadrži vitamine A i C, gvožđe, selen i kalcijum. Stari Grci su verovali da origano deluje kao protivotrov. Korišćen je za lečenje kožnih osipa i infekcija. Takođe su verovali da krave na ispaši proizvode ukusnije meso. Origano se uzimao i za bolji san.

I danas mnogi kažu da je ulje divljeg origana najmoćniji prirodni antibiotik koji uspešno deluje protiv više od 25 vrsta bakterija, gljivica i virusa. Aktivni.si prenosi da je ulje divljeg origana antioksidans 337 puta jači od zelenog čaja, 130 puta jači od limuna i 30 puta jači od belog luka. Osim toga, ulje divljeg origana može ojačati imuni sistem, usporiti starenje i čak zaštititi od raka.

Origano se koristi i kao čaj za jačanje organizma, lečenje probavnih tegoba (posebno dijareje) i respiratornih oboljenja, a koristi se i spolja protiv raznih upala kože i sluzokože. Eterično ulje divljeg origana efikasno je kod infekcija grla i usta, ublažava kašalj i jača imuni sistem.

Kako uzgajati origano kod kuće?

Origano je divan ukras u bašti jer privlači leptire i pčele. Sadrži prirodne insekticide, pa mu nije potrebna dodatna zaštita od štetočina. Dolazeći iz mediteranske klime, origanu je potrebno mnogo sunčeve svetlosti i raste na rastresitom i suvom tlu. Biljka nije preterano zahtevna u pogledu zalivanja; potrebno je zaliti tek kada je zemlja potpuno suva na dodir.

Ako sadite origano na otvorenom, proleće je preporučeno vreme. Kada biljka dostigne visinu od oko 15 cm, potrebno je skratiti vrhove za 5-7 cm da bi se stimulisao rast bočnih grana. Cveta od jula do avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari