Ekonomski kokus, koji već izvesno vreme radi u Skupštini Srbije, juče je pokrenuo inicijativu “Otvorena vrata za privrednike”. Na ovaj način, narodni poslanici članovi Kokusa žele da unaprede saradnju i dijalog sa privrednicima, da unaprede zakonsku regulativu u cilju poboljšanja ambijenta za investicije i novo zapošljavanje – kaže za Danas Vladimir Marinković, predsednik Ekonomskog kokusa, i dodaje da to telo nije u obavezi da čeka da vlada preduzme korake za izmenu pojedinih zakonskih rešenja, kao i da će Kokus u saradnji sa resornim ministarstvima preduzeti sve što je neophodno da se brže menjaju zakoni koji koče poslovanje privrede.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Marinković napominje da su članovi Ekonomskog kokusa juče razgovarali sa predstavnicima Koka-Kole, Nelta, Telenora, VIP-a, predstavnicima kompanija koje se bave reciklažom, predstavnicima Galeb grupe, predstavnicima Udruženja hotelijera, Naleda, IRI-a i Američke privredne komore. Po njihovom predlogu, kaže naš sagovornik, biće pokrenuta inicijativa za ukidanje ili smanjenje iznosa za parafiskalne namete (eko-taksa, firmarina), izmenu Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakon o arhivskoj građi. Kokus će u parlamentu pokrenuti inicijativu i za promenu Zakona o upravljanju otpadom, Zakona o zaštiti životne sredine, Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, ali i Zakona o zaštiti konkurencije.

Marko Milanković, menadžer za komunikacije kompanije Nelt, zatražio je juče skraćivanje rokova za čuvanje dokumentacije na pet godina umesto sadašnjih deset.

– Mi imamo preko milion faktura godišnje i sve to mora da se čuva deset godina. Ali logistički problemi koji nastaju čuvanjem dokumentacije deset godina su ogromni. Pola naše firme u Subotici ne može da radi jer je blokirano paletama sa papirologijom – naveo je.

Marko Jović iz VIP Mobile predložio je i da se uvede popust na uređaje koji se recikliraju, dok je Jasmina Vignjević iz Telenora ukazala na potrebu ukidanja još jednog parafiskalnog nameta koji opterećuje sektor telekomunikacija, a to su visoke firmarine koje naplaćuju lokalne samouprave.

Generalni direktor farmaceutske kompanije Inpharm Viljem Jovanović rekao je da kompanije iz ovog sektora traže da se cena leka uskladi sa važećim kursom dinara u odnosu na evro jer se sada lekovi obračunavaju po znatno nižem kursu iz juna 2013. godine od 111 dinara, zbog čega kompanije mnogo gube, dok se generalni direktor Mona hotel menadžmenta Tomislav Momirović založio da se reši pitanje hotela koji su u vlasništvu države i koji „predstavljaju nelojalnu konkurenciju privatnim hotelima“. Kako kaže, hoteli u državnom vlasništvu istovremeno su direktni krivci što nemamo veće investicije na tom tržištu.

Izmene zakona uslov za zeleni fond

Predsednica Udruženja reciklera Srbije Ana Petrović Vukićević založila se za formiranje nacionalnog zelenog fonda za zaštitu životne sredine, a preduslov za to su zakonske izmene. Zatražila je od Kokusa da utiče kako bi se do prvog kvartala u skupštinskoj proceduri našle izmene i dopune Zakona o zaštiti životne sredine, Zakona o upravljanju otpadom i Zakona o zaštiti prirode, što su, dodala je, preduslovi za ponovno oživljavanje Fonda do septembra 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari