Premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je svoje obećanje da „će se ići, na povećanje penzija i plata u javnom sektoru“ nakon razgovora sa Međunarodnim monetarnim fondom u avgustu. Vučić je naglasio da će to povećanje ići polako i biće „na čvrstim nogama kako se ne bi oštetile javne finansije“.

Stručna javnost pak ne veruje previše premijerovim obećanjima i ističe da je reč o izjavama sa političkom konotacijom koje treba da amortizuju nezadovoljstvo naroda.

– Vučić je svestan da je odluka o smanjenu plata i penzija za 10 odsto veoma nepopularna i stoga njegovu najnoviju izjavu o tome da će se raditi na njihovom povećanju treba posmatrati kao politički marketing kako bi se umirili građani – kaže za Danas Branko Pavlović, privatizacioni savetnik.

Prema njegovim rečima do povećanja plata i penzija neće doći već će jednokratno biti povećana primanja u nekim sektorima.

– Postoji mogućnost da se jednokratno povećaju plate prosvetarima, zdravstvenim radnicima i možda još nekim kategorijama. Reč je o sumi koja će iznositi između pet do sedam hiljada dinara. Ako se izračuna koliko su radnici kojima je plata smanjena izgubili dosad jasno je da to jednokratno povećanje neće imati bilo kakav efekat. Potpuno je besmisleno najavljivati jednokratno povećanje plata u nekim sektorima ako se zna da se Srbija pred Međunarodnim monetarnim fondom obavezala da će u naredne dve godine takođe smanjivati plate u iznosu od pet odsto. Prema tome Vučićevu izjavu treba posmatrati samo kao marketinški potez – smatra naš sagovornik.

ahmud Bušatlija, ekspert za strana ulaganja naglašava da je teško proceniti za koliko Vlada namerava da podigne plate i penzije ali da svejedno to neće podići standard života građana.

– Premijerove izjave svakako imaju politički karakter, a realno posmatrano pitanje je koliko ima prostora da se plate i penzije podignu, odnosno vrate na raniji nivo. Ono što je izvesno je da to nije način da se popravi ekonomska situacija u zemlji i poboljša životni standard. Da bi to učinila Vlada bi trebalo da osposobi privredu i omogući joj nesmetani rad kako se nikad više ne bi posegnulo za merom poput smanjenja penzija koje su ljudi zaradili tokom svog službovanja. Takođe, Vlada bi trebalo da preduzme i zakonske mere za suzbijanje negativnog delovanja trgovačkih monopola koji dižu cene svojih proizvoda u kriznim situacijama. To bi bile istinske mere koje bi trebalo primeniti. Povećanje plata i penzija, ako do toga zaista i dođe, neće imati efekat ako se zna da nas očekuju veći računi za struju koji će sigurno dovesti i do poskupljenja prehrambenih i drugih proizvoda – zaključuje Bušatlija.



 

Bez naznaka o efektu

– Osnovni problem je što nadležni u Ministarstvu finansija i Vladi Srbije nikada nisu izašli u javnost sa jasnom analizom kakvi su benefiti za ekonomiju postignuti smanjenjem penzija i plata. Drugim rečima, niko nije objasnio kakva je korist od ušteda ako je istovremeno smanjena kupovna moć građana. Da li je taj potez na bilo koji način pozitivno uticao na srpsku ekonomiju pitanje je na koji nadležni organi dosad nisu dali odgovor – ističe Bušatlija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari