Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Snežana Bogosavljević Bošković sastaje se danas u Moskvi sa ministrom poljoprivrede Rusije Nikolajem Fjodorovim, a tema razgovora je mogućnost povećanja izvoza i plasmana poljoprivrednih proizvoda iz Srbije na tržište Ruske Federacije. Bogosavljević Bošković predložiće ruskoj strani ubrzavanje procedure odobravanja objekata za izvoz svinjskog mesa i mlečnih proizvoda.


Srpsku delegaciju će pored ministra poljoprivrede Rusije dočekati i predstavnici Federalne službe za veterinarsku i fitosanitarnu inspekciju i Departmana za međunarodnu saradnju. Moskva je pre dve sedmice uvela jednogodišnju zabranu uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz zemalja koje su uvele sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize. Na spisku zabranjenih proizvoda koji podležu sankcijama nalazi se roba iz SAD, EU, Kanade, Australije i Norveške.

U srpskoj delegaciji biće i pomoćnica ministra Milanka Davidović, šef kabineta ministarstva Andrej Bojić, direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević, načelnica Odeljenja veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin, savetnik premijera za poljoprivredu Dragan Glamočić, zatim budući ministar privrede Željko Sertić i samostalni savetnik u Centru za bilateralnu saradnju (odeljenje za Rusku Federaciju) Privredne komore Srbije Dejan Delić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari