Kada je, s početkom godine, tržište električne energije posle visokog otvoreno na srednjem i delimično na niskom naponu, na rezervno snabdevanje prešlo je 1.217 preduzeća, kako onih u stečaju i procesu restrukturiranja tako i onih koji se nisu odmah snašli sa sprovođenjem javnih nabavki za izbor najpovoljnijeg ponuđača. Za njih je kilovat-sat sa izlaskom na tržište poskupeo oko 37,5, a za one koji su potpisali ugovor sa nekim od snabdevača približno 18 odsto.

U ovom trenutku na rezervnom snabdevanju je, prema podacima koje smo dobili od EPS Snabdevanja, još oko hiljadu kupaca, uglavnom firme koje su u restrukturiranju. Ova, kao i preduzeća u stečaju, odlukom vlade, na rezervnom snabdevanju, za koje je nadležno EPS Snabdevanje, mogu da ostanu do isteka godine.

– Posle prve i druge faze liberalizacije EPS Snabdevanje je zadržalo 96 odsto kupaca na otvorenom tržištu. Mnoge uspešne kompanije prepoznale su Elektroprivredu Srbije, odnosno EPS Snabdevanje, kao pouzdanog snabdevača električnom energijom i partnera za poslovanje, kažu za Danas u ovoj kompaniji.

UZ EPS Snabdevanje kupce u Srbiji, podsećamo, strujom snabdevaju i GEN-I, „Vuković 1967“, Rudnap i Nova Komoditis, kod kojih je prešlo 138 kupaca, a ima i onih koji su upravo u procesu zamene snabdevača. Zbirnih podataka o tome koja preduzeća su izabrala kog snabdevača i koliko svaki od njih u ovom trenutku obezbeđuje struje za kupce u Srbiji – nema. To bi, kako se očekuje, trebalo da bude poznato na kraju godine, kada se podvuče crta ispod prve dve faze liberalizacije tržišta i ono otvori za sve kupce u zemlji. Ipak, sve je jasno kada je reč o kupcima na visokom naponu. Od njih 27, tri su, kako navode u Elektromreži Srbije, promenila snabdevača – Meser, Beogradski vodovod i kanalizacija i TITAN Cementara Kosjerić, koja je kao krajnji kupac stekla status balansno odgovorne strane i samostalno kupuje električnu energiju za svoje potrebe.

– Trenutno, osim Mesera, snabdevamo još jednog velikog kupca – Beogradsku fabriku vode u Makišu i četiri firme srednje veličine – fabriku kablova Milić Paraćin, studentski centar Novi Sad, Vodovod u Beloj Crkvi i novosadski Gerontološki centar. U procesu promene snabdevača, posle sprovedene javne nabavke, jeste i Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad. Izuzimajući naravno EPS Snabdevanje, kompanija GEN-I grupa je najveći nezavisni snabdevač električnom energijom potrošača u Srbiji – kaže za naš list Dejan Paravan, izvršni direktor prodaje u GEN-I. Kupcima u Srbiji GEN-I u ovom trenutku isporučuje 22 miliona kilovat-sati struje mesečno.

Ne želeći da otkrivaju detalje portfolija, iz Nove Komoditis su nam odgovorili da njihovo preduzeće snabdeva industrijske potrošače u Srbiji i da naredne godine planiraju da povećaju broj kupaca.

U preduzećima Rudnap i „Vuković 1967“ nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanja o trenutnim i za sledeću godinu planiranim aktivnostima na srpskom tržištu struje.

Učešće u finansiranju zarade

– Od strane poslodavaca uplaćena su sredstva na ime učešća u finansiranju zarada osoba sa invaliditetom zaposlenih u preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom ili socijalnom preduzeću ili organizaciji u 2013. godini u iznosu od 2,22 milijarde, a prvih šest meseci ove godine u iznosu od 1,16 milijardi dinara, navodi se u odgovorima Poreske uprave.

Ko ima pravo na rezervno snabdevanje

Na rezervno snabdevanje u periodu otvaranja tržišta, prema Zakonu o energetici, mogu da računaju samo oni kupci koji nemaju pravo na javno snabdevanje, oni koji nisu izabrali snabdevača ili po prestanku ugovora sa prethodnim nisu našli novog, osim u slučaju da je ugovor prestao da važi zbog neplaćanja računa za struju. Pravo na rezervno snabdevanje imaju i kupci u slučaju stečaja ili likvidacije snabdevača kao i prestanka važenja ili oduzimanje licence.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari