Livnica preduzeća „034 metal industry“ u stečaju nije prodata ni na ovonedeljnom, trećem po redu javnom nadmetanju, na kojem je potencijalnim kupcima nuđena po početnoj ceni od oko 61 milion dinara. Nakon još jedne neuspešne aukcijske prodaje, Livnica će se ubuduće, shodno važećim zakonskim propisima, prodavati po principu slobodne pogodbe.


Lane je, inače, prodata ostala imovina te firme – nezavršeni salon automobila, kod jezera „Bubanj“ i plac u Ilinoj vodi, za šta je u stečajnu masu ušlo oko 73 miliona dinara. Preduzeće „034 metal industry“ u stečaju je od 2012, a godinu dana pre toga njegov vlasnik, Jovan Aleksić, uhapšen je zbog poslovnih malverzacija. Inače taj slučaj je u javnost dospeo zbog čestih protesta kragujevačkih naselja Ilina voda i Ilićevo, koji su tvrdili da Livnica te firme radi nelegalno i bez odgovarajućih filtera za prečišćavanje gasova nastalih topljenjem metala, usled čega je ugrožena životna sredina i zdravlje ne samo žitelja tog dela Kragujevca, nego i dece u obdaništu udaljenom tek stotinak metara od fabričkog kruga „034“.

Svi pokušaju nadležnih inspekcija i drugih državnih organa da zatvore Livnicu, ili da njen rad usklade sa zakonom ostajali su, međutim, bez ikakvih rezultata. Vlasnik firme godinama je praktično bio nedodirljiv. Toliko moćan da je, sredinom prethodne decenije, kupio (i upropastio) fabriku kože „Partizan“ u Kragujevcu – najstariju firmu te vrste u Srbiji – a njene radnike, čiji je višednevni i potresni štrajk glađu, uznemirio kompletnu domaću javnost, oterao na ulicu. Nakon toga je, gotovo na samoj obali jezera Bubanj u Kragujevcu, na prostoru predviđenom za druge namene, kupio lokaciju za gradnju salona automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari