Sednica Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije biće održana nakon što se Vlada Srbije izjasni o zahtevu poslovodstva te kompanije da joj se odobri zaduživanje kako bi se izbegao bankrot, saznaje Danas.

Predsednik Upravnog odbora EPS-a Aca Marković za naš list nije mogao da precizira kada će sednica biti održana, ali je istakao da će se to desiti tek nakon proslave Dana državnosti Srbije koji se obeležava sutra.

– Zakazivanje sednice Upravnog odbora predstavlja najjednostavniju stavku. Međutim, pre nego što se to desi Vlada Srbije treba da se izjasni o zahtevu EPS-a i da po tom pitanju donese određene odluke. Kada se to desi, moći će da se zakaže sednica Upravnog odbora. Oko toga se vode intenzivni razgovori i čim se za to steknu uslovi sednica će biti i zakazana – ističe naš sagovornik.

Sa druge strane, Aleksandar Obradović, vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije precizirao je juče da bi Upravni odbor kompanije hitno trebalo da donese odluke koje će omogućiti nesmetano poslovanje EPS-a. Obradović je istakao da još nije dobio informacije o zakazivanju sednice Upravnog odbora EPS-a i apelovao na predsednika odbora Acu Markovića da to što pre uradi.

– Poslovodstvu EPS-a su potrebne odluke UO da bi ispunio obaveze iz Zakona o energetici i zaključka Vlade Srbije od 16. novembra o reorganizaciji EPS-a. Kompaniji nedostaje 50 milijardi dinara i to je navedeno u poslovnom planu za 2013. koji je usvojila Vlada – istakao je Obradović.

On je dodao da Upravni odbor EPS-a treba da se izjasni o osnivanju jednog operatera distributivnog sistema, jednog snabdevača i omogućavanju kreditnog zaduživanja EPS-a. Obradović je istakao da se predviđenih 300 miliona evra kredita neće koristiti samo za plaćanje dobavljačima i isplate zarada, već da obuhvata nedostajući novac za investicije i održavanje pogona. Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a je naglasio da snabdevanje strujom u Srbiji nije ugroženo, a demantovao je i pretpostavke Liberalno demokratske partije da se pričom o eventualnom bankrotu EPS-a priprema teren za „prodaju te kompanije po bagatelnoj ceni“.

– To nije tačno. Svi partneri u sadašnjoj Vladi su odlučno protiv privatizacije EPS-a – istakao je Obradović.

On je dodao da bi uskoro trebalo da bude doneta odluka o otpisu kamata na dugovanja za električnu energiju, kojim bi se istovremeno pooštrili uslovi za dalji nastavak snabdevanja.

– Električna energija je roba koja mora da se plaća i EPS ne može i dalje da snabdeva građane i privredu koji ne plaćaju – rekao je Obradović. Dugovanja građana i privrede EPS-u su oko 120 milijardi dinara, od čega je 80 milijardi dinara dug stariji od 60 dana. Pola od ukupnog duga se odnosi na građane, a pola na privredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari