Privrednici su godinama čekali da se donese efikasan Zakon o planiranju i izgradnji, ključan za kvalitet poslovnog okruženja. Sada kada je taj zakon u potpunosti zaživeo i građevinske dozvole se izdaju najviše za 28 dana, pripremamo se za sledeći korak. A to je, da od 1. januara sledeće godine uvedemo sistem elektronskog izdavanja građevinskih dozvola, koji će povećati efikasnost javne uprave, olakšati proces investiranja i doprineti eliminisanju korupcije – izjavila je juče Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije na međunarodnom forumu “ Reforma građevinskih dozvola za konkurentniji region“.


Ona je dodala da je ove godine izdato gotovo duplo više građevinskih dozvola nego u proseku proteklih sedam .

– Nema više odlaska po saglasnosti kod javno-komunalnih preduzeća i 17 institucija, koje su investitori morali da obiđu da bi dobili dozvolu, sve to sada radi lokalna samouprava ili grad, a investitor se na šalteru pojavljuje samo dva puta – istakla je Zorana Mihajlović.

Prema njenim rečima, novim zakonom o izgradnji i sa elektronskom građevinskom dozvolom biće otklonjeni svi administrativno-birokratski problem i nijedan objekat u Srbiji neće moći da radi bez upotrebne dozvole.

– Reforma izdavanja građevinskih dozvola pokazala je da je moguće izdati dozvolu za svega pet dana. Srbija ima strategiju da bude konkurentna, ali i da učini region zapadnog Balkana konkurentnijim za investiranje – naglasila je ministarka.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Majkl Kirbi čestitao je Vladi Srbije na reformama u oblasti građevinarstva i naglasio da tek predstoji težak deo implementacije, u kojem će institucije morati da promene način na koji su se dosad bavile građevinskim dozvolama. „Srbija je uspešno sprovela reforme“, rekao je Kirbi i ukazao da je u tome velika zasluga premijera Aleksandra Vučića i potpredsednice vlade Zorane Mihajlović. Prema njegovim rečima, reforme koje se sprovode u Srbiji će privući veći broj stranih investitora i olakšaće rad onima koji posluju u Srbiji, a doprineće i otvaranju više radnih mesta.

Direktor Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Zigmund Miler istakao je da je kreiranje konkurentne zemlje za investicije preduslov za ceo Zapadni Balkan. Predsednik NALED Vladan Atanasijević izjavio je da je ta organizacija od početka bila uključena u donošenje novog Zakona o planiranju i izgradnji i doprinela da se prihvate predlozi privrede i lokalnih samouprava za punu primenu objedinjene procedure izdavanje dozvola, kao i da je obezbedila donaciju od 400.000 evra za sistem elektronske dozvole.

Na jučerašnjem skupu je ocenjeno da će novi sistem izdavanja elektronskih građevinskih dozvola u Srbiji višestruko ubrzati vreme potrebno za dobijanje dozvole, skratiti procedure za gotovo 40 odsto, smanjiti troškove i do pet miliona dinara za određene delatnosti i uvesti transparentnost i odgovornost u rad lokalne i republičke administracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari