Zbog povećanja uvoza iz Evropske unije mleko bi uskoro moglo da pojeftini, a domaći proizvođači bi se onda našli u problemu.

– Mleko bi moglo da pojeftini jer se višak mlečnih proizvoda namenjen ruskom tržištu preliva na Srbiju i zemlje regiona – kaže za Danas direktor Imleka Slobodan Petrović.

Trend uvoza mleka i mlečnih proizvoda po dampinškim cenama, napominje on, primetan je poslednjih nekoliko meseci, tako da su proizvođači morali da reaguju.

– Proizvođači su se dogovorili sa državom o zaštitnim merama koje se sada odnose na sireve i maslac, ali se to ne odnosi na mleko. Carina je od 1. januara prošle godine na mleko nula odsto, odnosno nema je. Cena sira toliko je bila niska da je ispod vrednosti sirovine i cene mleka koja je potrebna da se taj proizvod napravi – ističe Petrović i kaže da su proizvođači u Republici Srpskoj i BiH ovim povodom reagovali tako što su blokirali granice.

Petrović ne misli da će doći do nekog velikog pojeftinjenja jer su cene već sada na granici proizvodnih. „Ne može biti velikog pojeftinjenja, ali ako se nastavi ovako sa uvozom iz EU, mnogi domaći proizvođači bi teško mogli da opstanu“, naglašava Petrović.

Srbija nije uspela da iskoristi ni sankcije EU prema Rusiji u smislu poboljšanja trgovinske razmene, kako u ostalim tako ni u ovom sektoru. Razlog za to je, smatra Petrović, pad ruske valute.

– Izvoz u Rusiju nije povećan, bar ne u meri koju smo očekivali. Rublja je pala, a očigledno da dosta toga Rusija uvozi preko Belorusije, kao što smo mi nekad preko Makedonije, tako da prostora za nas nije bilo dovoljno, odnosno nismo uspeli da se pozicioniramo onako kako smo želeli – ističe Slobodan Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari