Iako nelegalne klanice nisu u sistemu redovne kontrole Veterinarske inspekcije, samo u poslednjih nekoliko meseci, reagujući na prijave građana, otkrivena su četiri neregistrovana objekta u sklopu seoskih domaćinstava, iz kojih je zbog neuslovnog klanja i neovlašćenog stavljanja u promet oduzeto oko četiri tone mesa.

– Naime, posle prijava koje su joj prosleđene, veterinarska inspekcija je uz asistenciju policije najpre otkrila „klanicu“ u selu Cerovac kod Kragujevca, gde je zatečeno 18 junadi bez propisane dokumentacije, nepoznatog porekla i zdravstvenog statusa. Nađene su i polutke sedam goveda sa glavama i iznutricama, a zamrzivači zapremine oko 400 litara bili su puni junećeg mesa i organa. U selu Lužnica je takođe otkrivena nelegalna klanica, ali u momentu kontrole u kojoj je takođe učestvovala i policija, nije utvrđeno da se ta delatnost i obavlja, niti je bilo dokaza da se meso živine stavlja u promet. U selima opštine Prijepolje, tokom akcijske kontrole više domaćinstva, otkrivena su dva ilegalna objekta za klanje i preradu i zaplenjeno je oko 3.400 kilograma mesa i prerađevina, kažu za Danas u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Zaplenjeno meso i proizvodi od mesa se, kako navode u Upravi, prosleđuju na neškodljivo uništavanje, a životinje u karantin gde se vrši dijagnostičko ispitivanje i utvrđivanje njihovog zdravstvenog stanja i na osnovu rezultata ispitivanja nalažu se dalje mere.

Naši sagovornici ističu da u sva četiri slučaja nije reč o klasičnim klanicama, već o privatnim gazdinstvima na kojima se obavlja nelegalno klanje sa namerom da se meso proda i to najčešće onima koji naručuju određene količine za organizovana „slavlja i ispraćaje“, a ređe i trećim licima, pretežno pečenjarama.

U Veterinarskoj inspekciji objašnjavaju da službenu kontrolu sprovode samo u objektima koji su registrovani u Upravi za veterinu, što znači da im je delatnost odobrena i da ispunjavaju uslove da je obavljaju. Vanredne kontrole i akcije, obično se po prijavama organizuju zajedno sa drugim organima, najčešće policijom ili drugim inspekcijama. Tada se vrši provera i u gazdinstvima, ali i na drugim mestima gde se posumnja da postoji ilegalan promet životinja, proizvoda, hrane životinjskog porekla i hrane za životinje. U tim akcijama proverava se kako dokumentacija tako i zdravstveno stanje životinja i bezbednosti hrane, kažu u Upravi.

– Nelegalne klanice se najlakše mogu otkriti ako građani prijave da se neko bavi klanjem u domaćinstvu i prodajom mesa ili proizvoda od mesa. Potrebno je da se uključe i drugi nadležni organi, a bez asistencije policije nije moguć ulazak u privatni posed. Iskustvo sa terena, inače, pokazuje da se nelegalno najčešće kolju goveda i živina – kažu u Veterinarskoj inspekciji.

Dodaju da se svakodnevno kontroliše hrana životinjskog porekla u legalnom prometu kako bi se proverile deklaracije, odnosno poreklo mesa i proizvoda od mesa, uslovi transporta, čuvanja i rukovanja na mestu prodaje krajnjem potrošaču.

 

Sopstveni rizik

– Apelujemo na građane da hranu kupuju u registrovanim objektima koji ispunjavaju uslove čuvanja i rukovanja hranom, da provere da li postoji deklaracija i da obavezno obrate pažnju na rokove upotrebe. Potrebno je i da čuvaju dokaz o kupovini – kažu u Upravi za veterinu i upozoravaju da svaka kupovina van registrovanog objekta kao i nabavka hrane koja nema deklaraciju podrazumeva sopstveni rizik.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari