Iako poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu ima pre svega politički značaj, za srpsku stranu nimalo zanemarljiv nije ekonomski paket raspoređen u devet potpisanih sporazuma. Uz to, u razgovoru sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, Putin je izgovorio prilično značajnu rečenicu kojom je ne samo podržao nove poslovne aranžmane između dve zemlje, nego je i pozvao evropske investitore da zajedno sa ruskim partnerima ulažu u srpski agrar kako bi se povećali naši izvozni potencijali.


– Srbija može da iskoristi povoljan trenutak za povećanje izvoza poljoprivrednih proizvoda u Rusiju. Već je učinjen napredak i iz Srbije na rusko tržište ove godine izvezeno je robe za 130 do 150 miliona dolara više nego lane. Većem izvozu mogu pomoći i sankcije koje su uvedene Rusiji, a za zemlje kao što je Srbija, ovo je pozitivan trenutak da zauzmu mesto na ruskom tržištu – rekao je Putin i dodao da su razgovori vođeni i o razvoju srpskog agrara u saradnji sa proizvođačima iz Rusije i Zapadne Evrope.

Ova poruka ruskog predsednika bila je više upućena kompanijama iz Evrope koje su svoje isporuke na rusko tržište morale da zaustave zbog uzajamnih sankcija. Interesantno je da su se već poslednjih meseci čule najave nekih evropskih firmi da su spremne da otvore pogone u Srbiji i u njima proizvode svoje brendove, koji bu u tom slučaju ne samo nesmetano prelazili granicu do Rusije, nego bi mogli da koriste i pogodnosti našeg sporazuma o bescarinskom izvozu u tu zemlju. U momentu kada su takve najave plasirane, vladala je dilema da li bi Rusi prihvatili tako upakovanu robu, a domaći stručnjaci su podsećali na situaciju nedavno vraćenih kontingenata mesa za koje su ruski carinici utvrdili da je reeksport, odnosno da je samo prepakovano u Srbiji a da zapravo potiče iz EU. Međutim, u slučaju da evropski brendovi počnu da se proizvode u našoj zemlji, poreklo proizvoda je onda iz Srbije što znači da nema prepreka za taj izvoz. Putin je upravo to potvrdio.

Premijer Vučić je ocenio da je dobra vest za obojicu i to što robna razmena dostiže do 26 milijardi dolara, kao i da je Srbija jedina evropska zemlja koja može da izvozi svinjsko meso u Rusku Federaciju.

Uspešnijoj saradnji u agraru, što je bila jedna od tema razgovora dve delegacije, doprineće i niz potpisanih bilateralnih sporazuma i protokola, među kojima se jedan odnosi na rad carinske službe. Protokol između dve carine reguliše razmenu podataka o vrednosti robe koja se kreće između Srbije i Rusije, što bi trebalo da doprinese poboljšanju i pojednostavljenju procedura.

Inače, tačan sadržaj dokumenata koji su bili na stolu na sam dan posete nije bio poznat, između ostalog i zbog toga što su se neki od njih usaglašavali do poslednjeg trenutka. Konkretno, to je slučaj sa protokolom koji su potpisali Aleksej Miler, čelnik ruskog Gaspromnjefta, a u ime ćerke firme Gazpromeksport, zatim Vlada Srbije i srpske gasne kompanije, što je deo „energetskog paketa“. I ranije je bilo najavljeno da će se sa Putinom tokom posete razgovarati i o energetskim pitanjima, pre svega o problemu dugovanja Petrohemije Naftnoj industriji Srbije, kao i o mogućnosti obezbeđenja nižih cena gasa za hemijsku industriju Srbije. Podsećanja radi, Petrohemija duguje NIS-u 260 miliona evra i postoji ideja da se dug podeli na tri kategorije. Prema tom predlogu, deo potraživanja bi bio otpisan ili bi se uradila konverzija duga za vlasništvo u Petrohemiji. Prema rečima srpskog ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, treći način je da se deo novca vrati NIS-u. Istovremeno, Antić, njegov ruski kolega Aleksandar Novak i generalni direktor ruske energetske agencije potpisali su memorandum o razumevanju u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Kao što je bilo i najavljeno, predstavnici srpske i ruske železnice potpisali su ugovor o rekonstrukciji tri severne deonice transevropske železnice, kao i ugovor o isporuci 27 dizel-motornih vozova za prigradski saobraćaj. To je, inače konkretizacija dela već pre nekoliko godina odobrenog ruskog kredita srpskim železnicama, od 800 miliona dolara, koji naša strana nije povukla jer nisu bili izrađeni projekti.

Putin: Veliki rizik za tranzit gasa ove zime

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će Rusija, u slučaju da Ukrajina bude „krala“ gas kao 2008. godine, biti prinuđena da za toliko smanji isporuke tog energenta. „Nadamo se da neće biti energetske krize ove zime. Rusija je uvek bila pouzdan snabdevač energentima“, rekao je on na konferenciji za novinare posle sastanka sa državnih rukovodstvom Srbije. Putin je, međutim, istakao da postoji veliki rizik za tranzit gasa kroz Ukrajinu, koji je namenjen evropskom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari