Ugovor sa arapskim partnerom za izgradnju projekta Beograd na vodi biće potpisan u nedelju, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, na juče održanom „Samitu prestonica 2015“, koji je okupio 13 gradonačelnika i predstavnika glavnih gradova centralne i jugoistočne Evrope. Mali je dodao da se radi o projektu vrednom 3,5 miliona evra, a da će gradnja otpočeti do kraja leta.


– „Beograd na vodi” je najveći projekat u oblasti razvoja nekretnina, i umnogome će doprineti zapošljavanju. On predstavlja ostvarenje četrdesetogodišnjeg sna jer je tada započelo izmeštanje postojeće železničke stanice na novu lokaciju, Prokop. Očekujemo da će Prokop biti funkcionalan već naredne godine, a čitav projekat bi trebalo da bude završen do kraja 2018. Uporedo sa tim, glavna autobuska stanica biće izmeštena na Novi Beograd – naveo je Mali i podsetio da će biti izgrađeno dva miliona kvadrata na 100 hektara.

On je naglasio da će taj projekat pokrenuti srpsku privredu, posebno građevinsku industriju, ali da će posla biti i za kompanije iz zemalja regiona.

– Države centralne i jugoistočne Evrope treba da omoguće pogodan ambijent za realizaciju novih, velikih projekata. Mi od „Beograda na vodi” očekujemo da bude pokretač grada i regiona. Jednako je važna i prilika da se povežemo sa investitorima iz privatnog sektora, kako bismo u obostranom interesu razvijali projekte gradske infrastrukture na bazi javno-privatnog partnerstva – rekao je Mali.

Na panel-diskusiji „Gradska infrastruktura i urbani razvoj”, održanoj u okviru Samita, Siniša Mali je predstavio i projekat beogradskog metroa, projekat upravljanja otpadom i uređenja deponije u Vinči, izgradnje 16 podzemnih garaža, fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, ulaganja u „Beogradske elektrane”, kao i projekat izgradnje nove železničke i autobuske stanice. On je naveo da se tender za javno-privatno partnerstvo za fabrike za reciklažu i proizvodnju energije iz otpada očekuje u junu ili julu, pa će do kraja godine biti poznat partner za taj posao, a interesovanje su do sada izrazile 52 kompanije.

Na otvaranju Samita, premijer Aleksandar Vučić je rekao da je Beograd sedište kosmopolitskog duha na prostoru zapadnog Balkana.

– Mi poštujemo različitost i uveren sam da je to najbolja pozivnica za sve naše goste iz Evrope da dođu u Srbiju i da se osećaju dobro. Imali smo teške reforme, ali su nam dobre prognoze već za sledeću godinu, a mislim da neke međunarodne finansijske institucije počinju nabolje da menjaju i prognoze za ovu godinu. Beograd i Srbija su spremni da uče i čuju iskustva drugih gradova, posebno gradova bivše Jugoslavije koji su dramatično napredovali. Cilj nam je da ta iskustva primenimo, kako bi tamo dostignuti standardi bili prihvaćeni u Beogradu ali i drugim našim gradovima – rekao je Vučić.

Simens za pametne gradove

– Gradovi koji prepoznaju značaj uključivanja tehnološkog partnera u ranoj fazi planiranja razvoja postaju konkurentniji i održiviji, odnosno postaju takozvani „pametni gradovi“. Simens je partner koji ima mogućnost da ponudi najefikasnija i ekonomski najadekvatnija, „ključ u ruke“ rešenja, na jednom mestu – kazala je Marija Solich, zamenica direktora Odeljenja za finansijsko savetovanje i struktuiranje u Simensu za istočnu Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari