Želimo da predstavimo mogućnosti investicija u Srbiju, izjavio je juče u Briselu ministar poljoprivrede Srbije Dušan Petrović u debati na međunarodnom forumu „Upoznajte Srbiju kao investicionu destinaciju“. On je naglasio važnost navodnjavanja i rekao da je za četiri do pet godina u Srbiji moguće izgraditi i revitalizovati mrežu koja pokriva milion hektara. „Naša poljoprivreda ima ogromne mogućnosti za proizvodnju žitarica i mesa“ rekao je Petrović i pozvao strane investitore da iskoriste dobre prilike koje im se pružaju u Srbiji.


Generalna direktorka Dunav osiguranja Milenka Jezdimirović, podsetila je da ta kompanija već 30 godina posluje na evropskom tržištu, osiguravajući velike kompanije iz oblasti energetike, poljoprivrede i drugih i da joj je namera da to poslovanje unapredi. „Kompanija želi da proširi portfelje osiguranja, posebno u oblasti zdravstva i dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja. Važna je i revitalizacija banjskog lečenja, koje bi se kasnije moglo uključiti u polisu osiguranja“ rekla je Jezdimirovićeva i dodala da su investicije važan segment u kojem kompanija Dunav osiguranje želi da učestvuje, ali je ukazala i na značaj harmonizacije sa evropskim propisima. „Dunav osiguranje će u tom procesu biti prvi“ rekla je Jezdimirovićeva.

Tema neformalne večernje debata u okviru serije „Cafe Crossfire“ koju je organizovala Organizacija „Prijatelji Evrope“ u saradnji sa Vladom Republike Srbije, a u Briselu se održava uz podršku kompanije Dunav osiguranje, Transnafte i Elektroprivrede Srbije – jeste koliko je dobijanje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji važno za privlačenje stranih investicija u Srbiju, ili usmeravanje na Srbiju kao investicionu destinaciju – ukoliko EU kaže „DA“.

Pre nego što je globalna ekonomija upala u krizu, strane direktne investicije u Srbiji su bile relativno jake. Danas, investicione mogućnosti ostaju privlačne, reflektujući potrebu države za privatizacijom, modernizacijom i većom konkurentnošću u poljoprivrednom i prehrambenom, ali i energetskom sektoru. Ipak, prošle godine zabeležen je skroman povratak interesovanja investitora za srpsko tržište. Skup u Briselu je zbog toga pokušao da odgovori na pitanja šta je potrebno da država uradi kako bi rekonstruisala privredu i poboljšala poslovno okruženje i time dodatno podstakla priliv novih investicija u Srbiju? Kako da se ojača vladavina prava, otvori put i stvore pogodniji uslovi za direktne strane investicije? Koje su mere neophodne kako bi se poboljšale finansijske usluge i dodatno promovisao privatni sektor? Koliko je važan status kandidata za EU, ne samo za Srbiju nego za zapadni Balkan u celini?

U radu skupa učestvovali su Ivica Dačić, prvi zamenik predsednika Vlade i ministar unutrašnjih poslova, Čirinjev Katurija predsednik Nju dženerejšn pauer, koji je u Srbiji već investirao u obnovljive izvore energije, zatim Silvana Koh-Merin, članica Evropskog parlamenta u Odboru za međunarodnu trgovinu, Milan Konopek, vođa projekta OECD (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) Inicijativa za regionalnu konkurentnost u okviru investicionog ugovora za jugoistočnu Evropu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari