Ruska državna kompanija Gasprom saopštila je juče da je prekinula isporuke gasa Ukrajini jer nije platila avans za naredni period.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Naftogas je juče preuzeo sve prethodno plaćene količine ruskog gasa. Nova uplata nije primljena. Nema novog zahteva za isporuke gasa od Naftogasa. Stoga su isporuke zaustavljene sve dok ukrajinska kompanija ne izvrši novu uplatu. U isto vreme, Ukrajina je već od juče i pre početka najveće zimske potrošnje, počela aktivno da preuzima gas iz svojih podzemnih skladišta, iako ona još uvek nisu dovoljno napunjena. Odbijanje kupovine ruskog gasa stvara ozbiljan rizik za bezbedan tranzit gasa Evropi, kao i isporuke kupcima u Ukrajini tokom predstojeće zime – izjavio je Aleksej Miler, generalni direktor Gasproma.

Bojazan da bi ta situacija mogla ugroziti snabdevanje u Srbiji, nije utemeljena, smatra potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

– Kao i prošle godine, i one prethodne, kada je bilo naznaka ozbiljnih problema, Vlada Srbije je vodila računa, pripremala se i priprema se za tu situaciju. Srbija ima podzemno skladište gasa i kada je reč o snabdevanju, neće biti problema – rekla je Mihajlovićeva.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže za Danas da u ovom trenutku ne postoji opasnost za izbijanje „gasne krize“.

– Obustavljene su isporuke Ukrajini a ne evropskim zemljama, među njima i Srbiji. Prema tome, Evropa nije ugrožena jer ne verujem da će Ukrajina posegnuti za krađom gasa iz tranzita namenjenog drugim evropskim zemljama. Ako se to ipak dogodi i ako bi se, hipotetički, ta situacija odužila, moglo bi se reći da je Srbija na duge staze ugrožena kada je reč o redovnom snabdevanju. Međutim, ne verujem u taj scenario – ističe naš sagovornik.

On objašnjava da je dogovor Evropske unije i Ukrajine da Kijev gas koji mu isporučuje Moskva plaća avansno.

– Evropska unija neće dozvoliti da njeni potrošači ostanu bez gasa a drugi sem ruskog nemaju. Prema tome, Brisel će urgirati kod Kijeva da ispuni svoje obaveze na način na koji se obavezao, a to znači avansno plaćanje. Stoga očekujem da će se situacija rešiti na obostrano zadovoljstvo i Rusije i Evropske unije a taj dogovor će biti dobar i za Srbiju, jer će obezbediti dovoljne količine gasa – zaključuje Vuletić.

Zorana Mihajlović: U Kini nisam zbog drugih obaveza

Odgovarajući na pitanja novinara zašto nije u državnoj delegaciji koja je u poseti Kini, Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije odgovorila je da je takav bio dogovor u Vladi. „U Vladi Srbije se dogovara svaki posao. U Kini nisam zbog drugih obaveza, u dogovoru sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem“, rekla je i napomenula da je sve što će u Kini biti potpisano u oblasti saobraćaja pripremilo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Dodala je da prema planu, radovi na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta treba da počnu do kraja ove godine.

Cene nafte skočile nakon obaranja ruskog aviona

Nakon što je Turska oborila ruski borbeni avion na sirijskoj granici, juče su svetske berze zabeležile rast cena nafte. Američka „laka“ nafta poskupela je za 12 centi, na 42,99 dolara za barel, dok je za 23 centa skuplja i sirova nafta tipa „brent“ na 46,35 dolara. Eksperti smatraju da bi taj incident mogao da poveća tenzije među ključnim silama koje su uključene u sirijski konflikt i da se negativno odrazi na isporuke nafte iz zemalja-proizvođača sa Bliskog istoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari