Umesto pred šalterima i uz pomoć komplikovanih procedura i gomile obrazaca, građani i predstavnici kompanija u Srbiji uskoro će moći da rad inspektora na terenu prate onlajn. To je rezultat projekta eInspektor koji ju juče i zvanično predstavljen javnosti, a koji bi trebalo do 2017. da objedini sve inspektorate i tako poboljša njihovu efikasnost i transparentnost u radu.

– Obezbedićemo im stalnu komunikaciju i stalnu razmenu podataka. Razvićemo sistem za racionalno obavljanje zadataka, što će uneti potpunu revoluciju i predstavljaće najveći udar na sivu ekonomiju. Zahvaljujući eInspektoru rad inspektorata će biti efikasniji i transparentniji, bez prostora za korupciju – rekao je juče Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu.

Projekat eInspektor osmišljen je kao odgovor na rezultate istraživanja i anketa, koji su u poslednje četiri godine, sprovedeni na temu inspekcijskog nadzora u Srbiji, a koji, primera radi, ukazuju na to da jedan turistički inspektor nadzire i po 300 subjekata.

Rezultati ukazuju i na nedovoljno poverenje u rad inspektora, čak 62 odsto privrednika izjavilo je da siva ekonomija ima izuzetno negativan uticaj na njihovo poslovanje, dok samo trećina njih smatra da ih inspekcije efikasno štite od ovog problema. Skoro 60 odsto misli da inspekcije nisu dobro koordinisane, a čak 22 odsto njih veruje da je privreda primorana da plati mito inspektoru. Na problem korupcije ukazalo je 20 odsto građana.

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović, rekao je da čvrsto veruje da će eInspektor poboljšati rad inspekcijskog nadzora, i povratiti poverenje privatnika i građana u ovaj sektor.

– Izuzetno smo motivisani da pažljivo prođemo kroz sve planirane korake, i da napravimo jednu funkcionalnu i modernu platformu koja će integrisati rad svih inspekcija, jer su one jedna od najbitnijih karika za postojanje snažne države koja je u stanju da se obračuna sa korupcijom na svim nivoima – naglasio je Ožegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari