Država je ponovo obećala putarima isplatu zaostalih zarada za danas, ali čak iako se to desi radnici četiri od pet preduzeća iz Nibens grupe koji već četvrti dan protestuju neće odustati od namere da se izbore za nastavak proizvodnje i deblokadu svojih radnih mesta.


– Danas ćemo na vanrednoj sednici Republičkog odbora sindikata odlučiti šta ćemo i kako dalje – kaže za Danas predsednica sindikata u PZP Beograd Sonja Vukanović. Zaposleni u ovom preduzeću pre dva dana su razapeli šatore ispred fabrike u koju im policija nije dozvoljavala da uđu. Nešto manji broj policajaca, napominje ona, čuvao ih je i tokom jučerašnjeg dana.

Budu li radnici i dobili jedan deo zarade, naglašava Vukanović, to neće uticati na prekid protesta.

– Misle da zamažu oči radnicima ponekom uplatom, ali isplata zarada nije jedini naš zahtev. Ono na čemu insistiramo jeste nastavak proizvodnje i potpuna deblokada računa – ističe Vukanović. Ona kaže da su juče u svih pet preduzeća radnici bili u krugu fabrike, da je policija i dalje bila u fabrikama kao i da su pojedini radnici ispunili minimum procesa rada.

Osim putara iz Beograda juče su protestovali i oni iz Niša, Vranja i Novog Sada, dok su radnici PZP Kragujevac prekinuli protest jer su dobili zaostale zarade. Većina se vratila na posao jer imaju „rokove za završetak ugovorenih poslova“. Predsednik sindikata u PZP Vranje Zoran Nikolić rekao je juče da su pripadnici policije sa pet do šest vozila cele noći dežurali ispred ulaza u preduzeće, i da je slično bilo i u Leskovcu.

– Policija nije napuštala položaje ispred ulaza u PZP u Vranju i Leskovcu, a jedina promena u Leskovcu je to što je kordon Žandarmerije juče zamenila regularna policija – rekao je Nikolić.

Računi preduzeća iz Nibens grupe blokirani su zbog dugova od oko 180 miliona evra, a većina radnika od marta nije dobila plate. Banke, kojima Nibens grupa duguje oko 130 miliona evra, dogovorile su još prošle nedelje restrukturiranje tog sistema i obećale da će biti odblokirani računi ovih preduzeća. Vlasnik Nibens grupe Milo Đurašković je u maju uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja i izvlačenja 32 miliona evra iz Fabrike maziva Kruševca, koju je kupio u privatizaciji. U preduzećima iz Nibens grupe ima više od 5.000 zaposlenih.

Raskinut ugovor o prodaji Partizanskog puta

Beograd – Agencija za privatizaciju raskinula je ugovor o prodaji građevinskog preduzeća Partizanski put iz Beograda jer kupac nije održao kontinuitet proizvodnje i raspolagao je imovinom firme suprotno odredbama ugovora, kažu u Agenciji. Partizanski put je prodat u junu 2006. PZP Beograd, članici Nibens grupacije, za 400.000 evra. Kupac se obavezao na investicije od 2,1 miliona evra. Vlasnik Partizanskog puta, kako navode u Agenciji za privatizaciju, davao je imovinu tog preduzeća kao hipoteku za kredite koje je uzimao za druge članice Nibens grupe, a bilo je slučajeva da je Parizanski put bio žirant za pozajmice te grupacije. Posle poništenje privatizacije, 70 odsto akcija je u vlasništvu države, a 30 odsto je raspoređeno malim akcionarima. Račun je u blokadi više od dve godine zbog duga koji je trenutno oko 200 miliona dinara. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari