Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić ocenila je da bi finansijski savetnik za Telekom mogao da predloži da država proda manje ili više od 40 odsto udela u toj kompaniji. „Okvirni predlog i zaključak Vlade Srbije je da bi bilo dobro da se proda 40 odsto akcija u Telekomu, ali će finansijski savetnik i to analizirati i predložiti šta je optimalni procenat“, kazala je ona u intervjuu agenciji Beta.

Matićeva je navela da će tender za izbor finansijskog svetnika za prodaju dela državnih akcija u Telekomu Srbije biti zatvoren 10. maja. Finansijski savetnik, istakla je, trebalo bi da napravi strukturu, predlog i vremenski raspored događaja oko raspisivanja tendera za prodaju dela državnih akcija u Telekomu Srbije. Ministarka je navela da će deo posla finansijskog savetnika biti i da odredi šta sve spada u vlasništvo Telekoma, šta su prava, imovina i biznis kompanije i da preporuči kako da se to optimalno iskoristi, odnosno šta da se proda, a šta da ostane državi. „Ne treba zaoboraviti da je 1997. godine Telekom prvi put prodat i da je tada u kupoprodajnom ugovoru definisan predmet prodaje. To je zatečeno stanje i od toga mora da se pođe kada se kreće i u novu transakciju“, istakla je Matićeva. Ona je navela i da država ima obavezu da zaštiti javni interes i da je pitanje vlasništva nad telekomunikacionom infrastrukturom jedno od pitanja na koje se obraća posebna pažnja. „Razvoj telekomunikacija u Srbiji može da se zaštiti na više načina“, kazala je Matićeva navodeći da je jedan od načina da telekomunikaciona infrastruktura ostane u državnom vlasništu.

Prema njenim rečima, postoji mogućnost i da se novom vlasniku Telekoma da neograničeno ili pravo na 99 godina korišćenja infrastrukture bez naknade, s tim da država upravlja tom infrastrukturom. Kao treću mogućnost, Matićeva je navela i da bi zakonskom regulativom pitanja upotrebe infrastukture moglo da se reši nezavisno od vlasništva u Telekomu. „Vlada očekuje da bi tender za prodaju Telekoma Srbije mogao da bude raspisan u kasno leto ili u ranu jesen ove godine“, kazala je ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Srbije Jasna Matić. Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija Telekoma Srbije, a preostalih 20 odsto je u vlasništvu grčke kompanije OTE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari