Prva poseta ministra privrede Željka Sertića vranjskom Simpu od kada je država postala većinski vlasnik kapitala, i od kada na njenom čelu više nije Dragomir Dragan Tomić, bila je prilika za još jedno „dijagnosticiranje lošeg stanja“ u kome se nalazi ova kompanija.


– Podaci govore da je u poslednjih desetak i više godina iz državne kase u Simpo ubrizgano oko 130 miliona evra, ali je on poslovao neprofitabilno i sa gubicima koji su se uvećavali – ocenio je ministar Sertić, navodeći da će pred novim rukovodstvom biti „nimalo lak zadatak, jer je vranjska kompanija bankrotirala, zbog čega je i urađena konverzija duga u državne akcije“.

Ministrove procene govore da bi sada Simpo mogao da ima tržišnu perspektivu samo na osnovu „ekonomsko održivih principa“, a to je, prema oceni ekonomske javnosti u Vranju, isključiva orijentacija na proizvodnju nameštaja za tržište uz oslobađanje od balasta zavisnih preduzeća kojima u osnovi nije drvno prerađivačka delatnost. Već je ranije najavljeno da će ta preduzeća, od stočne farme na Vlasini, preko fabrike alkoholnih pića, industrije slatkiša i ugostiteljskog sektora, biti ponuđene na prodaju.

Stečaj je već proglašen i u zavisnom preduzeću „Simpo ŠIK“ u Kuršumliji, koje se bavilo proizvodnjom iverice, a koje nije uspelo da vrati odobreni kredit od više miliona evra Fondu za razvoj, odakle je novac isplaćen za pokretanje proizvodnje.

U situaciji kada je posle skoro godinu dana pokrenuta proizvodnja u delu pogona, pre svega u Vranju, Simpo može da računa na pomoć države samo u „tehničkoj logistici i pomoći u pronalaženju partnera na tržištu“. Državni zvaničnici naglašavaju i da je „pet miliona evra, koliko je kao kredit iz Fonda za razvoj uplaćeno vranjskoj kompaniji za isplatu zarada i pokretanje proizvodnje, poslednji novac koji država direktno uplaćuje nekoj kompaniji“.

Oko 4.200 radnika, koliko upošljava Simpo, sada može da računa na realizaciju socijalnog programa za koji se prijavilo oko polovine zaposlenih u svim preduzećima iz sastava kompanije.

– Zbog novih propisa Vlade oko primene socijalnog programa moraćemo ponovo da uradimo presek stanja i da u direktnim razgovorima sa radnicima vidimo koliko njih prihvata socijalni program, ali i koliko ispunjava uslove za to – pojasnio je generalni direktor Simpa Slađan Disić.

Iz državnog kredita radnicima je isplaćeno nekoliko zaostalih zarada, a nabavljen je i repromaterijal za proizvodnju u pogonima u matičnoj fabrici u Vranju, delom u fabrici dušeka u Bujanovcu i pogonu za proizvodnju dečjih krevetića u selu Radovnica u opštini Trgovište.

Tomić je podneo ostavku

Ministar Sertić je naveo da je dosadašnji predsednik kompanije Dragomir Dragan Tomić podneo ostavku na tu funkciju. Prethodno je Skupština akcionara Simpa uz protivljenje predstavnika Grada Vranja i malih akcionara donela odluku o ukidanju funkcije predsednika kompanije. „Tomić je osnivač kompanije, pa se sa poštovanjem treba odnositi prema tome. Ipak, on više nije deo Simpa i neće ni direktno, ni indirektno uticati na odluke koje se sada donose“, precizirao je ministar Željko Sertić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari