Poslanici Skupštine Srbije usvojili su juče paket od pet zakona koje je pripremila Narodna banka Srbije, a koji će, između ostalog, kako tvrdi predlagač, bolje zaštititi korisnike finansijskih usluga.

 Većinom glasova poslanici su usvojili Zakon o osiguranju, Zakon o platnim uslugama, izmene i dopune Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, izmene i dopune Zakona o deviznom poslovanju i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Zakonom o osiguranju propisano je pravilo po kome osiguravajuće kuće neće moći istovremeno da se bave životnim i neživotnim osiguranjem, s tim što se to odnosi na nova društva, dok će ona koja su na tržištu bila pre usvajanja ovog zakona, a koje se bave i jednim i drugim osiguranjem, moći će to da rade i dalje.

Zakonom o platnim uslugama omogućena je veća i raznovrsnija ponuda kratkoročnih kredita, kreditnih i platnih kartica, niži troškovi provizije prilikom plaćanja… Građani će moći da brzo i jednostavno, bez odlaska u banku, primaju i šalju novac u inostranstvo.

Izmenama Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga izjednačena su prava preduzetnika i poljoprivrednika sa pravima i obavezama fizičkih lica. Rokovi, koje finansijske institucije imaju za odgovor na prigovor korisnika, skraćeni su sa 30 na 15 dana, a pojačana su i nadzorna ovlašćenja NBS.

Izmenama Zakona o deviznom poslovanju od 1. oktobra iduće godine građanima Srbije biće omogućeno da platni promet sa inostranstvom obavljaju i preko domaćih institucija elektronskog novca i platnih institucija, a ne samo preko stranih poput PejPala.

Poslanici su usvojili i izmene Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Angažovanje izvršitelja preko Komore

Javna komunalna preduzeća ukoliko žele da angažuju privatnog izvršitelja za naplatu svojih potraživanja, moraće da se obrate Komori izvršitelja, koja će ravnomerno raspoređivati predmete po azbučnom redu upisa, propisano je izmenama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koje je juče usvojila Skupština Srbije. Do sada su komunalna preduzeća sama birala izvršitelje, pa je, kako je isticano u skupštinskoj raspravi, dolazilo do velikih zloupotreba i favorizovanja pojedinih izvršitelja, a nova rešenja trebalo bi to da spreče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari