Rešenje o mom udaljenju sa mesta direktora Agencije za privatizaciju predstavlja lični obračun ministra privrede Željka Sertića sa mnom. Ne znam zašto on to radi u situaciji kada Agencija za privatizaciju ima odlične rezultate. Nemoguće je da zbog ličnog animoziteta prema meni želi da zaustavi procese koje vodimo – izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Ljubomir Šubara, koji je pre dva dana odlukom Vlade udaljen sa pozicije direktora Agencije za privatizaciju, kako bi se utvrdilo da li postoje razlozi za njegovo razrešenje.

– Šubara je dodao da će u zakonskom roku, do 20. oktobra, pokušati da ubedi Vladu Srbije da su svi navodi iz rešenja koje je Vladi preložio Sertić, neistiniti. On je istakao da u pozadini njegovog udaljavanja sa funkcije postoji više razloga, a posebno je neslaganje oko načina privatizacije BIP-a, koju je od maja ove godine u potpunosti preuzelo Ministarstvo privrede.



 

– Smatram da nije trebalo da dođe do odluke o stečaju BIP-a po zahtevu Poreske uprave, jer je reč o brendu za koji postoje zainteresovani kupci. Kao Beograđanin prosto ne mogu da verujem da glavni grad ostaje bez velikog preduzeća kakav je BIP, a razloga za to nije bilo. N?ime, javile su se čak četiri veoma ozbiljne kompanije za preuzimanje BIP-a, iz Amerike, Nemačke, Poljske i Azerbejdžana. Tvrdim da je to preduzeće moglo da bude uspešno privatizovano da nije došlo do odluke o stečaju – naglasio je Šubara istakavši da procenjena vrednost kapitala BIP-a iznosi 11,4 miliona evra.

On je dodao da je Nadzorni odbor, u kojem je šefica kabineta ministra Sertića, kao i direktorka Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, kontaktirao potencijalnog investitora, ali su osmislili model koji je Agencija za privatizaciju morala da odbaci kao nezakonit. Deo imovine BIP-a je u vlasništvu Srbije i Agencija time ne može da raspolaže, na šta je upozorio i direktor Direkcije za imovinu Jovan Vorkapić, koji je o tome isto saznao iz medija, rekao je Šubara i napomenuo da se radilo samo o zakupu.

Prema njegovim rečima zamereno mu je i što su u RTV Vranje podeljene akcije, pa je prisutnim novinarima pokazao dokument, odnosno odobrenje pres službe ministra Sertića Agenciji za privatizaciju da se akcije besplatno podele.

– Na kraju imate, to se dešava 9. septembra u 16 i 29 sati, da je ministar saglasan sa tekstom saopštenja i mi smo dali takvo saopštenje. Nakon toga, ja stvarno ne znam šta se dogodilo, zašto je uveden nadzor i zašto je doneta odluka za koju smo mi ukazali da su primenjeni pogrešni članovi zakona o informisanju i o privatizaciji. Dobili smo odgovor da je sve to precizno i da moramo da uradimo onako kako zakon nalaže. Seli smo još jednom i pogledali sve u zakonu i obavestili Sertića, što je on prihvatio, da mi našu odluku ne možemo da promenimo i da je naše tumačenje urađeno po zakonu. Uputili smo dopis Ministarstvu informisanja i kulture, zatražili autentično tumačenje Skupštine Srbije i obavezali smo se da ćemo poništiti naše rešenje ukoliko bude u suprotnosti sa autentičnim tumačenjem – istakao je Šubara.

On je dodao da mu je 24. jula zabranjen ulaz u Ministarstvo privrede što mu je saopštio pomoćnik ministra Milun Trivunac, a da je pre desetak dana imao sastanak sa Sertićem na kome mu je ministar rekao da sa njim više nema šta da razgovara.

– Ostavku ne podnosim, ne zato što ministar Sertić tvrdi da je to dobro, privilegovano mesto, već bih time izdao principe i saradnike koji su u proteklih devet meseci pokušali da pomere nešto sa mrtve tačke – istakao je Šubara.

On je demantovao tvrdnje da tera investitore, istakavši da je izvršni direktor Goldman Saksa bio kod njega, a da će u narednih nekoliko dana stići ponuda za Petrohemiju, dok će do 15. novembra stići i predlog rešenja ruskog Energocentra za rudnik Resavica.

Ministarstvu privrede dostavljeno osam izveštaja



Odgovarajući na primedbe iz rešenja o udaljenju sa funkcije, Ljubomir Šubara izjavio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare da mu se na teret, između ostalo stavlja i to, da Agencija za privatizaciju nije dostavljala dva puta godišnje izveštaje o radu Ministarstvu privrede. On je novinarima pokazao osam izveštaja o radu, napominjući da se radi i deveti te da bi Sertić, „ukoliko mu je administracija u redu“ trebalo da ima osam izveštaja o radu Agencije za privatizaciju.



Poštovaću odluku Vlade



– Nikada nisam imao nikakav sukob sa Vladom Srbije, niti bilo kojim ministarstvom. U slučaju da Vlada odluči da ja nisam u pravu, poštovaću tu odluku i nakon toga se neću oglašavati niti tužiti svoju državu – zaključio je Šubara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari