Svetski dan obnovljivih izvora energije: Prozjumeri u ekspanziji 1Foto: Pixabay/ulleo

Danas se obeležava Svetski dan obnovljivih izvora energije kao dan sećanja na Černobiljsku katastrofu 1986. godine. Obnovljivi izvori energije su ključni faktor u energetskoj tranziciji i rešenje za klimatsku krizu.

„U Srbiji su prošle godine činili 36 odsto proizvodnje električne energije što je našu zemlju svrstalo na listu vodećih evropskih država po energiji dobijenoj iz obnovljivih izvora. Visok procenat daju hidrocentrale, dok moderna OIE postrojenja, poput vetroparkova i solarnih elektrana, tek poslednjih godina dobijaju na značaju“, navodi se u saopštenju Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije (OIE), navodeći čime Srbija raspolaže od obnovljivih izvora energije.

„U Srbiji radi osam operativnih vetroparkova sa svim dozvolama, dva su u probnom radu i dva u izgradnji. Takođe, imamo veliki broj solarnih elektrana snage do 10 MW. Prozjumeri su i dalje u ekspanziji. Tokom poslednje godine, broj prozumjera se gotovo četvorostruko povećao, dostigavši ukupnu instalisanu snagu približno 50 MW“, navode iz ovog udruženja.

Podsećaju na analizu koju su a koja pokazuje raznovrsnost prozjumera – od domaćinstava i stambenih zajednica, do crkava, škola i vrtića.

„Ovo povećanje pokazuje rastuće interesovanje građana za aktivno učešće u energetskoj tranziciji“, dodaju. Prozjumeri će biti i jedna od tema konferencije „OIE SRBIJA 2024″ koju organizuju 23. i 24. septembra u Vrdniku.

Prema izveštaju Globalnog saveta za energiju vetra (GWEC) tokom 2023. godine širom sveta je pušteno u rad novih vetroturbina ukupne snage od 117 gigavata (GW), što predstavlja novi globalni rekord.

U prva dva meseca 2024. godine, proizvedeno je rekordnih 60 odsto električne energije u Evropi iz obnovljivih izvora energije, pokazuju podaci organizacije Ember. Ukupna proizvodnja „zelene” električne energije iznosila je rekordnih 516,5 TWh u januaru i februaru, što je 12 odsto više u odnosu na isti period 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari