Manastir Žiča najveći prozjumer među verskim objektima u Srbiji 1Manastir Žiča Foto: zica.org.rs

Osim državnih institucija, stambenih zajednica i domaćinstava i verski objekti su prozjumeri. Instaliraju solarne panele kako bi proizvodili električnu energiju za sopstvene potrebe.

Status kupca-proizvođača električne energije trenutno u Srbiji ima 10 crkava i manastira, a najveći prozjumer među njima je manastir Žiča, navodi Udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije (OIE).

Kako navodi ovo udruženje, ukupna instalisana snaga svih crkvenih objekata upisanih u Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije iznosi 209,59 kW, a samo manastir Žiča u blizini Kraljeva ima 50 kW. Slede manastiri u Nišu Sveti Stefan (40,29 kW) i Uspenje presvete Bogorodice (40kW).

U registru su upisana i dva manastira iz Vranja, Sveti Stefan i Sveti Nikola, jedan u Raškoj – manastir Končul, posvećen Svetom Nikoli, dva u Kragujevcu – manastir Blagoveštenje Rudničko i manastir Svetog velikomučenika Georgija, kao i jedan u Varvarinu – manastir Sveti Luka.

„Naše crkve postaju deo svetskog trenda u kom se solarni paneli instaliraju na krovovima vekovima starih verskih objekata, poput katedrale u Jorku, najveće gotičke katedrale u Severnoj Evropi. Ova katedrala je samo jedna od 5.500 crkava u Velikoj Britaniji koje su prešle na obnovljive izvore energije“, navodi Udruženje OIE Srbija.

Skoro 3.000 prozjumera

Broj kupaca-proizvođača električne energije u Srbiji iz dana u dan raste – trenutno je u Registar prozjumera Elektrodistribucije Srbije upisano približno 3.000, ukupne instalisane snage blizu 48 MW, što znači da se za godinu dana, od aprila 2023. do aprila 2024. godine, ukupna snaga prozjumera povećala skoro četiri puta.

Manastir Žiča najveći prozjumer među verskim objektima u Srbiji 2
Foto: OIE Srbija

Time se nastavlja pozitivan trend rasta broja kupaca-proizvođača u Srbiji od aprila 2021. godine kada je usvojen Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije i uveden sam pojam prozjumera.

Manastir Žiča najveći prozjumer među verskim objektima u Srbiji 3
Foto: OIE Srbija

Najveći deo od skoro 3.000 prozjumera, čine domaćinstva, kojih je 2.128. Najmanje prozjumera je u kategoriji stambenih zajednica – samo tri zgrade odlučile su se za ovaj vid proizvodnje električne energije.

Manastir Žiča najveći prozjumer među verskim objektima u Srbiji 4
Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Na drugom mestu po broju, ali ubedljivom prvom mestu po instalisanoj snazi, nalaze se prozjumeri koji su svrstani u kategoriju Ostali kupci-proizvođači. Njih je 753 sa instalisanom snagom od 30,5 MW.

„Upravo je ovu kategoriju analiziralo Udruženje OIE Srbija. Analiza pokazuje da su najbrojniji telekomunikacioni objekti, kojih ima 326 sa instalisanom snagom 3,4 MW, s tim što najveća instalisana snaga – 17,8 MW odlazi na 119 industrijskih objekata. Zanimljivo je i da se u kategoriji Ostali kupci-proizvođači nalazi 10 crkava, devet škola i pet vrtića“, navodi se u analizi OIE Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari