Državni vrh nije postigao konsenzus i od prodaje Telekoma Srbije odustalo se u poslednji čas, tako da se „neće krenuti u dalju privatizaciju te kompanije“, izjavio je juče ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio usaglašeni program mera štednje.

Dinkić je podsetio da je on bio za radikalnije mere štednje koje su podrazumevale i smanjenja plata u državnoj administraciji većih od 40.000 što bi omogućilo manje uštede kada je reč o kapitalnim projektima. Međutim, drugi članovi koalicije nisu mislili tako, pa ti radikalniji potezi koje je predlagao neće zaživeti.

– U sklopu sprovođenja antikriznih mera biće privatizovani rudnici Resavica i kompanija Galenika, a država planira da se kao vlasnik povuče i iz Dunav osiguranja i Čačanske banke dok se sa avio-kompanijom Etihad iz Emirata vode pregovori o strateškom partnerstvu u Jat ervejzu. Takođe, iako Aerodrom Nikola Tesla posluje sa profitom odlučeno je da se da u dugoročan zakup sa obavezom zakupca da investira u njega – rekao je Dinkić.

On je dodao da će javni poziv za Resavicu biti objavljen u septembru, a za beogradski aerodrom početkom naredne godine. Za aviokompaniju Jat ervejz će biti primenjen drugačiji model, prema kojem bi država ostala većinski vlasnik, a kompanija Etihad preuzela upravljanje.

– Povlačenje države iz Resavice, Jata, Galenike, Aerodroma Nikola Tesla, Čačanske banke i Dunav osiguranja je deo strukturnih reformi javnog sektora kojim je predviđeno da se država povuče iz jednog broja javnih preduzeća – istakao je Dinkić.

On je naglasio da će za Galeniku biti primenjen unapred pripremljen plan restrukturiranja koji predviđa i smanjenje troškova i broja radnika.

– Takav način restrukturiranja biće primenjen na 16 preduzeća. Reč je o preduzećima koja mogu da obezbede tekuću likvidnost, ali ne mogu da izmiruju ranije obaveze. Od ukupno 179 preduzeća u restrukturiranju, čije održavanje godišnje košta 750 miliona evra, do kraja trećeg kvartala ove godine u stečaj će otići 27 preduzeća, dok će 66 do kraja godine biti ponuđeno na prodaju. Za radnike preduzeća koja odu u stečaj odmah ili u slučaju da država ne uspe da ih proda predviđen je socijalni program od 300 evra po godini radnog staža – istakao je Dinkić.

Ministar je dodao da će za finansiranje deficita državnog budžeta do kraja marta sledeće godine biti potrebno 500 miliona dolara. Na pitanje kako će država doći do potrebnog novca, Dinkić je rekao da postoji više alternativa, ali da će u svakom slučaju Vlada uraditi ono što je najpovoljnije za Srbiji. Objašnjavajući predlog rebalansa budžeta, koji će se pred poslanicima naći 1. jula, Dinkić je rekao da država neće menjati prihodnu stranu jer je privreda već preopterećena i da samo može da smanji državne rashode za oko 50 milijardi dinara. On je naveo da će neto ušteda u budžetu iznositi 37 milijardi dinara, jer su uvedeni neki novi rashodi.

Dželetović: Državotvorna odluka

– Podržavam državotvornu odluku Vlade da se ne proda Telekom Srbije. Reč je o profitabilnoj kompaniji koja je uz to i društveno odgovorna i slažem se sa stavom koji je svojevremeno izrekao prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić da se prodajom te strateški značajne kompanije ništa ne bi dobilo, odnosno da bi eventualni efekti bili kratkog daha – kaže u izjavi za Danas Milenko Dželetović, koordinator Ekonomskog saveta Srpske napredne stranke.

Naš sagovornik objašnjava da je bilo dosta „rasprodaje porodičnog blaga“ odnosno da u prošlosti privatizacija pojedinih državnih preduzeća nije dala rezultate, odnosno nije se rešio problem budžetskog deficita na duže staze.

– Da smo sada prodali Telekom mi bi smo imali novca u budžetu za otprilike godinu dana. Nakon toga opet bi se suočili sa budžetskim deficitom a više gotovo ništa značajno ne bi smo imali za prodaju. Takođe, veliki problem bi bio i taj što bi se u slučaju prodaje Telekoma broj nezaposlenih povećao za još par hiljada što nikako nije rešenje. Stoga smatram da je odluka da se ne privatizuje Telekom, za koju je najzaslužnija SNS, odgovorna i korisna. Najlakše je nešto prodati, ali se, kao što se vidi iz izrečenog, postavlja pitanje šta posle. Ovo nije trenutak za prodaju najuspešnije srpske kompanije kakva je Telekom. Sada je potrebno raditi na poslovnom jačanju i razvijanju te kompanije, i moje je mišljenje da aktuelni menadžment ostvaruje veoma dobre rezultate na tom planu, i kada Telekom postane još uspešniji nego što je sada moći će se razmišljati o eventualnoj prodaji a kupaca za kompaniju takvog značaja i vrednosti će uvek biti – zaključuje Dželetović. G. V.

O zaposlenima u javnom sektoru

– Doneta je i odluka da se do kraja septembra napravi analiza o optimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru. Rukovođenje tim procesom na sebe preuzela je najveća stranka u vladajućoj koaliciji, Srpska napredna stranka. Racionalizacija neće biti završena za jednu godinu, jer će se, u nekim slučajevima broj zaposlenih smanjivati prirodnim putem, odnosno njihovim odlaskom u penziju. Zakonskim izmenama biće omogućeno i otpuštanje zaposlenih koji ne rade dobro svoj posao – rekao je Dinkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari