Užice neće dobiti donaciju od 15,2 miliona evra, za koliko se država Srbija zadužila kod KfW banke i EU za izgradnju centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u naselju Gorjani, jer realizacija tog projekta kasni duže od jedne godine. S druge strane, gradnji se oštro se protive meštani Gorjana i susednog sela Krvavci, u blizini grada, smatrajući da će postrojenje negativno uticati na njihovo zdravlje i da će narušiti stanje životne sredine. Zbog toga, novac će, umesto u Užice, kako Danas saznaje, biti preusmeren u Vranje, gde bi trebalo da se gradi slična savremeno postrojenje.

– Građanima Užica i gradskoj vlasti ostaje da se suoče sa istinom da su propustili jedinstvenu priliku da o tuđem trošku reše sopstveni i veliki problem. Tu je i činjenica da je grad, zbog nemara lokalnih političara i nerazumevanja meštana, ostao bez skoro jednogodišnjeg gradskog budžeta, te da još dugo neće biti u mogućnosti da reši velike ekološke probleme, koji bi mogli da budu opasnost  po zdravlje svih Užičana, pošto fekalije i druge otpadne vode završavaju u reci  Đetinji.        



 

Moderno postrojenje kojim bi se rešio jedan od najvećih problema u gradu i ublažilo zagađenje Đetine, trebalo je da bude završeno do polovine naredne godine. Za realizaciju projekta država se zadužila sa devet miliona evra kod KfW banke i dodatnih oko šet miliona evra kod evropskih fondova. Taj novac je trebalo da bude doniran gradu, uz obavezu lokalne samouprave da, posredstvom lokalnog JKP „Vodovod“, učestvuje sa pet odsto tog iznosa, odnosno sa oko 457.000 evra. Pored toga, obaveza grada bila je da komunalno opremi lokaciju, da eksproprijacijom reši imovinsko-pravne odnose i da obavi druge pripremne radove. Ništa od toga nije urađeno i probijeni su svi predviđeni rokovi. 

Danasovo saznanje da je EU odustala od gradnje tog postrojenja u Užicu, potvrdili su u Vladi Srbije i Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

 – Ugovor još nije zvanično raskinut, ali je preporuka KfW da se on raskine i o tome će se Vlada Srbije izjasniti na nekoj od narednih sednica – piše u informaciji koja je Danasu dostavljana iz tog ministarstva i kabineta potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović. 

Dodaje se da, „iako su uloženi svi napori da se delu građana, koji su stopirali pripremne radove za projekat, predoče sve prednosti, otpor je bio prejak i do rešenja nije došlo“.

– Evropska komisija je zaključila da ne produžava rok za početak izgradnje, jer posle godinu dana pregovora ne vide rešenje, o čemu je KfW banka obavestila Ministarstvo. Projekat stoji godinu dana, iako je bio u fazi pripremnih radova. Dakle, nije se ni počelo sa njegovom realizacijom –  navodi se u informaciji iz kabineta potpredsednice Vlade.

Za ministarku je neverovatno to što su  sami građani, budući korisnici, uzrok zbog koga projekat nije realizovan.

– U trenutku kada je trebalo da radovi počnu, pojavio se veliki otpor građana Gorjana i Krvavaca gde je, na osnovu planske dokumentacije grada, trebalo da se gradi postrojenje. Građani tih naselja su onemogućili početak radova i ni godinu dana intenzivnih razgovora sa njima i rukovodstvom grada Užica, tokom kojih je predočeno da je planirana tehnologija u skladu sa standardima EU, da u zemljama EU već duži niz godina slična postrojenja rade u blizini naseljenih mesta i da su u potpunosti bezbedna po okolinu, nije promenilo njihove stavove –  navodi se u pojašnjenju iz kabineta potpredsednice Vlade.

Ističe se da je zbog toga „raskid ugovora jedino moguće rešenje“.

– Kako bi se građani razuverili da je projekat za njihovo dobro, u Skupštini grada Užica organizovana je prezentacija, kao i više sastanaka sa predstavnicima grada i lokalne zajednice u cilju pojašnjenja značaja i uticaja projekta na zdravlje ljudi i zaštitu životne sredine, ali konkretni dogovori nisu bili mogući. Prvobitno nije bilo predviđeno, ali je projekat proširen i dogovoreno je pokrivanje svih bazena koji bi mogli da utiču na potencijalna zagađenja, iako sa stručne strane, nije uočena opasnost od istih – piše u informaciji koja je dostavljena Danasu iz kabineta Zorane Mihajlović.

Naglašava se da nasuprot očekivanjima da će se situacija smiriti nakon razgovora i da će realizacija projekta biti nastavljena, usledio je još veći otpor lokalnih stanovnika.

– Morala je da se angažuje i policija kako bi se izvršila geodetska obeležavanja. Nakon svega, zaključak Evropske komisije je da se razlozi za kašnjenje projekta ne mogu otkloniti, te da nema osnova za produžetak rokova za početak  projekta budući da je prošlo već godinu dana od zaključenja ugovora – ističe se u odgovoru Ministarstva.

Na pitanje šta će biti sa 15,2 miliona evra namenjenih za tu investiciju, Danasu je rečeno da „novac nije izgubljen, da neće biti plaćanja penala, te da će taj kredit biti preusmeren na one projekte iz oblasti prečišćavanja otpadnih voda u gradovima koji raspolažu sa dovoljno kapaciteta za njihovu realizaciju. „U ovom slučaju, to je Vranje“, a „na gubitku će biti samo građani Užica, koji su propustili priliku da reše veliki ekološki problem“.

– Novcem koji je bio namenjen Užicu kofinansiraće se sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Vranju, jer je taj projekat izuzetno dobro pripremljen i ima snažnu podršku lokalne samouprave i građana. Njegovom realizacijom, Vranje će značajno unaprediti stanje životne sredine i ispuniti standardne EU koji su preneti i u naše zakonodavstvo – ističe se u odgovoru koji su Danasu dostavljeni iz kabineta Zorane Mihajlović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari