Aerodrom Nikola Tesla je jedna od institucija koju će ubuduće voditi novi čovek. Umesto dosadašnjeg generalnog direktora Velimira Radosavljevića, Vlada Srbije je na njegovo mesto postavila Sašu Vlaisavljevića. Ipak za razliku od promena u drugim javnim preduzećima, gde će postavljeni ljudi imati ovlašćenja v. d. direktora, novi čovek na čelu naše najveće vazdušne luke će imati znatno sužen manevarski prostor.

Njega je svojom preporukom Vlada postavila za izvršnog direktora Aerodroma, poziciju na kojoj je izjednačen sa još tri izvršna direktora. Poštujući odluku Vlade, Nadzorni odbor aerodroma Nikola Tesla je na jučerašnjoj sednici imenovao Vlaisavljevića u bord izvršnih direktora kao zakonskog zastupnika. To znači da će on za svaku odluku morati da traži potpis izvršnog direktora Zorana Stojkovića.

– Mi smo dosledno sproveli odluku Vlade Srbije u kojoj piše da je Saša Vlaisavljević imenovan za izvršnog direktora i zakonskog zastupnika. U skladu sa tim Nadzorni odbor je odlučio da on za svaki potez koji povuče mora da ima moj potpis. Mi na to imamo pravo – rekao je za Danas Zoran Stojković. On dodaje da je Vlada mogla da na Uredbi napiše da Vlaisavljevića imenuje za generalnog direktora i da će ga Nadzorni odbor izabrati čim Vlada to učini.

Ekonomski analitičar Mahmut Bušatlija ne želi da ulazi u razloge za imenovanje Saše Vlaisavljevića za izvršnog direktora, ali kaže da je to sasvim u skladu sa „nesuvislom“ ekonomskom politikom naše zemlje.

– Moguće je da su mu umanjili ovlašćenja, jer mu ne veruju, ali se onda postavlja pitanje zašto su ga uopšte i postavljali. S druge strane možda je to mehanizam da se izigra Zakon o javnim preduzećima i izbegne javni konkurs za čelne pozicije državnih firmi koje on propisuje – smatra Bušatlija.

Prema njegovim rečima, imenovanjem Vlaisavljevića, bivšeg direktora Jata, nastavlja se politika Srpske napredne stranke koja uzima srednji kadar Demokratske stranke.

Saša Vlaisavljević do zaključenja ovog broja Danasa nije bio dostupan za komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari