– Bivši ministar privrede Saša Radulović rekao je juče u Nišu da Vlada Srbije nema političku volju da reši problem zaostalih zarada u društvenim preduzećima koja su u restrukturiranju ili stečaju. Na protestnom skupu radnika „propalih“ društvenih preduzeća EI, MIN, Građevinar i Niteks, kojima država nije isplatila zarade od 2000. godine naovamo, on je kazao i da je državni budžet prazan i da sva privreda „klizi u stečaj“, a da Vlada građanima nudi jedino „šarenu lažu o navodnom privrednom napretku“.

U  Ministarstvu privrede smo još 2013. godine imali celovit plan za rešavanje problema isplate zaostalih zarada za koje je odgovorna država. Predvideli smo da preduzeća u restrukturiranju urade svoju ličnu kartu, popišu imovinu, a da se njihovim radnicima poveže radni staž i isplate sve zaostale zarade. Pripremili smo Zakon o stečaju i Zakon o privatizaciji, koji su to garantovali i oni su ušli u skupštinsku proceduru. Ali, Aleksandar Vučić je 20. januara 2014. te zakone povukao i to je bio razlog da ja podnesem ostavku. Od tada do danas nikome nije povezan radni staž i nikome nisu isplaćene zaostale zarade, a ekonomska situacija je sve gora – rekao je Radulović i dodao da „ni sada nije kasno da se na ovaj način reši problem zaostalih zarada“, ukoliko se za to obezbede politička volja i sredstva.



Šef pregovaračkog tima niških preduzeća u restrukturiranju Radiša Spasić tvrdi da su u republičkom budžetu za 2014. godinu bila izdvojena sredstva za isplatu zaostalih zarada, koja su nakon rebalansa budžeta iznosila 16 milijardi dinara. Prema rečima Spasića, ova sredstva su preneta i u ovogodišnji budžet, i još uvek postoje, ali očigledno je da „neko čeka da istekne rok za restrukturiranje preduzeća, kako bi se ta obaveza izbegla“. On je ocenio da aktuelni pokušaji vlasti da ustanovi model za isplatu zaostalih zarada rukovodeći se Vladinom uredbom iz 2012. godine, koja ne sagledava sve radnike već samo one koji su tužili svoja preduzeća i imaju presude za svoja potraživanja, ne predstavlja pravi način za celovito rešavanje problema.

U Nišu na isplatu zaostalih zarada čeka oko 4.500 radnika EI, MIN, Građevinara, Jastrepca i Niteksa. Njima se ukupno duguje oko 110.000 mesečnih zarada za period od 2000. do 2011. godine. Od ovog broja oko dve trećine radnika je tužilo svoja preduzeća, zahtevajući isplatu, dok jedna trećina nije pokretala sudske sporove.

Podeljeni radnici



Sadašnji šef pregovaračkog tima Žarko Đorđević i gradski većnik Mihajlo Zdravković tvrdili su na skupu da radna grupa na čelu sa predstavnikom Ministarstva privrede završava izveštaj u kojem će se naći konačan broj radnika koji imaju pravo na isplatu zaostalih zarada, model isplate i rokovi, na osnovu čega bi se izdvojila sredstva u budžetu za 2016. godinu. Izveštaj se radi na osnovu Vladine uredbe kojom je predviđena isplata zaostalih zarada samo za radnike koji su tužili svoja preduzeća i imaju presude. Dok su oni govorili, negodovao je i dobacivao deo okupljenih koji smatraju da ovaj problem ne bi trebalo rešavati po uredbi, već na osnovu planova koji obuhvataju sve radnike preduzeća u restrukturiranju, bez obzira da li su tužili svoja preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari