Predsednik Vlade Srbije je rekao da Srbija nije preuzela nikakve obaveze osim onih koje su već javno poznate u partnerstvu sa Etihadom u vezi sa osnivanjem avio komapnije Er Srbija. On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je partnerstvo sa kompanijom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata bila odlična prilika da se na noge stavi posrnuli nacionalni avio prevoznik.

– Nabavljeno je devet erbasovih aviona prosečne starosti ispot 10 godina, u sptembru stiže još jedan. Iskorišćen je depozit veći od 20 miliona evra.uplaćen Erbasu 1998, od kojeg će biti nabavljeno 10 novih aviona jeftinije 14 miliona evra po letelici jer se nabavljaju u okviru velike Etihadove kvote – rekao je Vučić, podsećajući da je trenutno aktivno  38 ruta, da Srbija nije preuzela nikakve tajne finansijske obaveze, kao i da 2013. država nije platila ni jedan evro.

Vučić je rekao da će Etihad investirati do 100 miliona dolara, odnosno 40 dokapitalizacje i 60 pozajmice, koja nije iskorišćenja pošto se očekuje da Er Srbja ove godine posluje sa milionom evra u plusu. S druge strane, Vlada Srbije se obavezala da će investirati 60 miliona, i to 42 gotovinske uplate i ostatak kroz oslobađanje taksi za aerodrume i gorivo.

Predsednik Vlade Srbije je, inače, rekao da je juče iz UAE uplaćena milijarda dolara za konsolidaciju srpskog budžeta. On je govorio i o ugovoru sa kompanijom iz te zemlje u agrar, ukazavši da je reč o poljoprivrednim gazdinstvima koja su ranije privatizovana, i to bezuspešno, a da novi ugovor donosi monogo veće  benefite za Srbiju i zaposlene na tim gazdinstvima. Ugovori o kojima je premijer govorio objavljeni su na sajtu Vlade Srbije neposredno po završetku konferencije za novinare.

Uskoro objavljujemo opširniji izveštaj



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari