Srbija je ispunila ispunila svoje obaveze iz programa MMF-a i verujem da ćemo nakon druge revizije koja je u toku dobiti pozitivnu ocenu. To znači da smo dobro radili i dobro se ponašali, odgovorno preduzimali važne korake.

O tome svedoči dobar balans fiskalne i monetarne politike uz nisku inflaciju – rekao je juče na konferenciji za novinare premijer Srbije Aleksandar Vučić i priznao da bi više voleo da je inflacija bila nešto veća i da imamo veći rast BDP-a, ali i da je uveren da će ta finansijska institucija promeniti svoju procenu za 2015. i da će ona umesto minus jedan, koliko je iznosila na početku godine biti preinačena u očekivanja privrednog rasta od 0,5 odsto.

Vučić očekuje da će dalji podsticaj srpskoj privredi biti pokretanje druge peći u železari Smederevo, vraćanje proizvodnje u Metanolsko-sirćetnom kombinatu iz Kikinde i pospešivanje proizvodnje u Azotari.

Istovremeno, premijer je najavio velike promene u radu Poreske uprave, ocenjujući da je neverovatno da se u vreme krize otvaraju kafići i restorani, što je divna vest, ali je skandalozno to da nijedan od njih ne izdaje fiskalni račun čime smanjuje prihode budžeta. On je rekao da sve ono što vlada danas radi – čini zato da bi ljudi u zemlji za dve ili tri godine živeli mnogo bolje. Tvrdi da su javne finansije Srbije sada veoma uređene, da su papiri čisti, da ništa nije „ispod linije“ i da se za svaki dinar zna gde je.

– Naše javne finansije danas izgledaju i uređene su kao javne finansije u veoma razvijenim zapadno-evropskim zemljama, a ne kao javne finansije koje podsećaju na Srbiju od 2013. ili 2012. ili 2008, 2009. ili neke druge godine – kazao je Vučić i naglasio da ukoliko želimo ozbiljnu državu, 2016. i 2017. moraćemo da smanjujemo deficit budžeta i da stvorimo efikasniju javnu upravu.

Vučić je potvrdio da će razgovori sa MMF o povećanju plata i penzija biti finalizovani do kraja oktobra.

– Povećanje plata i penzija će biti. Tačka. Konačna odluka o tome biće doneta nakon poslednje ovogodišnje revizije sporazuma, u oktobru. Ja sam vrlo konzervativan po tom pitanju i ne prihvatam preoptimistične prognoze, ali će Srbija imati povećanje plata i penzija jer je za to stvoren prostor – rekao je i dodao da će odluku o tome doneti Vlada, a sa MMF-om će saradnja biti nastavljena i posle toga.

Prema njegovim rečima, preduzeća u restrukturiranju su zapravo bankrotirane firme, a 17 njih kojima je proces privatizacije odložen na još godinu dana, najveći su problem u Srbiji. U tim firmama je i najveći broj zaposlenih, a nijedan od direktora tih preduzeća ne želi da država reši njihove probleme, jer žele da nastave da vode ta preduzeća, da ne plaćaju obaveze, da uvek mogu da reketiraju državu i da kažu: „ako nam to ne uradite, mi ćemo na neki autoput“.

Vučić je istakao i da država sada vraća stare dugove, dok se tekuće obaveze izmiruju redovno.

– Srbijagas iz tekućeg poslovanja danas ne duguje ni dinar. Sve Rusima plaća na vreme. Ali dugujemo od ranije 300 miliona evra, i preko Petrohemije i preko Srbijagasa, a to su nam „stručnjaci“ ostavili – rekao je premijer.

Na novinarsko pitanje da li će Srpska fabrika stakla biti isključena struja zbog neizmirenih obaveza prema EPS-u, Vučić je podsetio da ta paraćinska firma duguje gotovo tri miliona evra za električnu energiju i 20 miliona evra za gas.

– Država će se ponašati u skladu sa zakonom – ili će naplatiti sve, ili će isključivati te energente. Vlasnik te fabrike, inače, obmanjuje javnost kada kaže da država ima 50 odsto akcija. Zapravo, 90 odsto kapitala ima Cvetan Vasilev. Ali, tu se događa čitava politička hajka, u koju su uključeni neki lokalni predstavnici pojedinih beznačajnih lokalnih stranaka koje bi ponovo da budu značajne – ocenio je Vučić, poručivši i da lično obećava da zbog tog slučaja neće biti blokiran auto-put, što je najavljivano iz te fabrike.

On veruje da ta privatna kompanija isplatiti obaveze prema državi a radnicima poručuje da su u vladi uvek spremni da razgovaraju sa njima.

– Sve što možemo da pomognemo hoćemo, sve što su do sada imali, imali su zahvaljujući velikoj pomoći vlade, ali struja i gas moraju da se plaćaju i država mora da ima isti tretman prema svima. Kao što građani i sirotinja plaćaju struju, tako i tajkuni moraju da je plaćaju. A još jednom im ponavljam – nemojte da sanjate da zauzimate auto-put. To nećete dok sam živ. Ko god tako da misli, cela DS, svi zajedno… Ili ćete da ga zaustavite i onda idemo na izbore odmah, da pobedite – rekao je Vučić.

Nismo videli američki gas

U ovom trenutku nije potrebno da se iko opredeljuje za ruski ili američki gas, niti je to pitanje da smo više naklonjeni Rusima ili Amerikancima. Još nismo videli niti gas iz Azerbejdžana, niti iz Rusije preko Turskog toka, ni sa Krka, niti znamo da li će da ga bude – rekao je ali i najavio proširenje skladišta Banatski dvor sa sadašnjih 450 miliona na milijardu kubika, što će obezbediti čitavu zimsku sezonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari