Ministar finansija Srbije Dušan Vujović ocenio je juče da je za planirano smanjenje budžetskog deficita dovoljno i smanjenje plata u javnom sektoru i penzija od 10 odsto. Vujović je rekao da ne isključuje mogućnost da se nađe rešenje da smanjenje plata i penzija bude manje od 10 odsto i da te mere budu pošteđeni najugroženiji slojevi stanovništva.


„Smanjenje plata i penzija daće efekta uz ostale jače mere. Ne možemo da rešavamo probleme samo na jednom mestu, nego na svim mestima gde su problemi nastali“, istakao je Vujović. Kako je pojasnio, budžet ima probleme zbog pada naplate akciza I PDV-a i pogoršanja efikasnosti administracije, a najvažnija je reforma javnih preduzeća, kako bi od gubitnika postali dobitnici.

On je dodao da će premijer Srbije u naredna dva dana odlučiti koje mere su najprihvatljivije, kako bi se obezbedile uštede u budžetu od 700 miliona evra godišnje, što bi Srbiju stavilo na održivu putanju smanjivanja deficita i javnog duga i uspostavljanja kredibiliteta kod međunarodnih finansijskih i drugih institucija. Ministar je precizirao da će rebalans ovogodišnjeg budžeta, koji će sadržati mere štednje, biti predstavljen sutra. „Cilj Vlade Srbije je da budžetski deficit do 2017. godine svede sa sadašnjih 2,5 milijardi evra na jednu milijardu“, rekao je Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari