– Ministarstvo finansija Srbije juče je saopštilo da ni Zakon o računovodstvu ni podzakonska akta neće biti promenjeni, uprkos zahtevima strukovnih udruženja i njihovim tvrdnjama da će nova pravila privredi drastično otežati sastavljanje finansijskih izveštaja i ozbiljno poskupeti proces. Ministarstvo tvrdi da će biti upravo suprotno, jer će novi Zakon dovesti do snižavanja troškova za privrednike.

Zakon o računovodstvu, kao i podzakonska akta neće biti ukinuti niti će njihova primena biti odložena, već će se primenjivati u potpunosti u najboljem interesu Srbije i svih njenih građana. Rok za predaju godišnjih finansijskih izveštaja Agenciji za privredne registre je 30. jun. Rok za predaju izveštaja za statističke i druge potrebe je, izuzetno, u ovoj godini 31. mart (redovni je kraj februara), a taj je rok produžen na bazi objektivnih okolnosti i na inicijativu Privredne komore Srbije. Cilj je uspostavljanje efikasnog sistema elektronskog dostavljanja i prijema ovih izveštaja u APR, a jedan od ključnih razloga produženja roka jeste što jedan broj obveznika primene Zakona nije obezbedio na vreme kvalifikovani elektronski potpis, pa se na ovaj način izašlo u susret i molbama privrede“, navode u Ministarstvu.

Kako kažu, „uvođenjem elektronskog sistema dostavljanja finansijskih izveštaja (prvi put počev od ove godine), dodatno se smanjuju troškovi privrede u vezi sa finansijskim izveštavanjem, olakšava komunikacija obveznika sa APR-om i povećava pravna sigurnost“.

 „Podzakonska akta su doneta u skladu sa međunarodnim standardima finansijskog izveštavanja i relevantnih propisa Evropske unije, a u njihovoj izradi aktivno učešće uzela je i Svetska banka. Na tek završenom skriningu za Poglavlje 6, čiji su sastavni deo propisi iz oblasti računovodstva i revizije, predstavnici Evropske komisije su izuzetno visoko ocenili stepen usaglašenosti propisa Republike sa EU regulativom“, tvrde u Ministarstvu finansija i dodaju da su se prilikom izrade pravilnika o sadržini i formi finansijskih izveštaja vodili EU direktivom 2013/34.

„Popunjavanje dodatnih pozicija u finansijskim izveštajima malih, srednjih i velikih pravnih lica (kojih ima ukupno oko 11.000, što čini oko sedam odsto svih pravnih lica koja vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva) treba da doprinese većoj transparentnosti finansijskih izveštaja u Srbiji, a ne da se, kao što je ranije bio slučaj, pojedine pozicije ne iskazuju i budu podložne zamagljivanju“, kažu u Ministarstvu i ocenjuju da su donošenjem podzakonskih akata propisana jednostavnija pravila finansijskog izveštaja i time smanjena administrativna opterećenja i postupci.

„Dodatno, propisivanjem novih kriterijuma za razvrstavanje pravnih lica, smanjen je broj pravnih lica koja su obveznici revizije (sada oko 4.000) u odnosu na ranije rešenje kada ih je bilo oko 5.600 čime su, shodno, troškovi privrede i u ovom delu značajno manji“, zaključuje Ministarstvo.

Reagujući na ovo saopštenje, Pero Škobić, generalni sekretar Saveza računovođa i revizora Srbije, kaže za Danas da „taj koji je dao to saopštenje nema pojma ni šta je računovodstvo ni šta je zakon“.

– Za šest meseci ćemo videti koliki su troškovi uvođenja novog zakona za privredu. Ali, po tuđim leđima ništa ne boli – kaže Škobić, koji tvrdi da u izradi nove regulative „profesija, struka i nauka nisu učestvovali“.

Jovan Beara, predsednik Poslovnog udruženja vlasnika računovodstvenih agencija UVRA Novi Sad, takođe se protivi novim pravilima i kaže da će se već 15. aprila videti „kakav će biti haos“.

– Da je to sve jednostavno, APR bi u zakonskom roku završio svoju aplikaciju za elektronsko dostavljanje izveštaja. Trebalo je da aplikacija bude gotova do kraja januara, pa su morali da produže rok do kraja februara, a njihovi programeri su radili i za Novu godinu. Firme sada zbog novog zakona moraju da „prekontiraju“ i celu 2013. godinu da bi ti poslovni podaci bili uporedivi sa 2014. godinom. Problem je što se niko u državi ne udubljuje u izradu zakona – smatra Beara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari