Na izbore u Nišu izlazi novoformirana koalicija "Biram Niš", u kojoj su četiri od sedam stranaka bivše "Srbije protiv nasilja" 1Biram Niš: Foto Media reform centar

U Nišu je danas predstavljena koalicija „Biram Niš“, u koju je ušlo četiri od sedam stranaka bivše „Srbije protiv nasilja“, i najavljeno njeno učešće na lokalnim izborima 2. juna.

U koaliciju „Biram Niš“ ušli su Narodni pokret Srbije (NPS), Zeleno- levi front, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana, a izvan nje su ostali Stranka slobode i pravde, Srbija Centar (SRCE) i koalicija Zajedno, koji su takođe bili u niškoj SPN, ali bojkotuju predstojeće lokalne izbore u ovom gradu.

Članovi koalicije „Biram Niš“ su i Slaviša Dinić, predsednik Gradskog odbora Zajedno, kao i Tamara Milenković- Kerković, predsednica niških Dveri, ali kao pojedinci a ne predstavnici svojih stranka.

Dinić je u novu koaliciju ušao zajedno sa saradnicima iz udruženja građana „Koalicija za Niš“, koja je parterska organizacija koalicije Zajedno, ali „autonomna u odlučivanju“.

Na izbore u Nišu izlazi novoformirana koalicija "Biram Niš", u kojoj su četiri od sedam stranaka bivše "Srbije protiv nasilja" 2
Biram Niš: Foto Media reform centar

Prvi na listi koalicije „Biram Niš“ za Skupštinu grada je Đorđe Stanković, predsednik niškog odbora NPS, potpredsednik te stranke i narodni poslanik, koji je i kandidat za gradonačelnika.

Odmah za njim i visoko na listi su čelnici stranaka koje su ušle u novu koaliciju, kao i Milenković- Kerković i Dinić.

Na pitanje o odnosu „Biram Niš“ prema strankama iz bivše SPN koje ne izlaze na niške izbore, Stanković je kazao da mu je „žao što nisu izašle“, ali da su „sa tim ljudima prijatelji i imaju jako dobar kolegijalni odnos“, te da ih oni „neće opstruisati, već su im ponudili pomoć“.

Na izbore u Nišu izlazi novoformirana koalicija "Biram Niš", u kojoj su četiri od sedam stranaka bivše "Srbije protiv nasilja" 3
Biram Niš: Foto Media reform centar

On je kazao da će koalicija „Biram Niš“ imati svoje liste na gradskim i izborima za skupštine svih gradskih opština- Medijana, Pantelej, Palilula, Crveni Krst i Niška Banja.

Dodao je da će koalicija voditi pozitivnu kampanju, da „neće ulaziti u blato“, a da fer kampanju očekuje i od konkurenata.

„Jasno je kao dan da se svi koji smo ovde borimo protiv SNS i da sa njima nećemo sarađivati. Imali su 12 godina da pokažu da li umeju da unaprede Niš, sada je vreme za promene“, kazao je.

Predstavnici „Biram Niš“ su dodali da su spremni da sarađuju sa svima koji su potpisali niški Protokol o nesaradnji sa SNS i njenim koalicionim partnerima tokom i posle lokalnih izbora, a da ima vremena da taj dokument potpišu i oni koji to nisu učinili.

Prokol nije potpisao dr Dragan Milić, direktor Kardiohirurgije koji je nedavno osnovao grupu građana i najavio izlazak na lokalne izbore, uz obrazloženje da opozicija nije prihvatila da u njemu stoji da se „zalažu za departizaciju“.

Prema rečima Stankovića, na listi „Biram Niš“ je i građanski aktivista i bivši član SPN Miloš Bošković, kao i drugi „istaknuti pojedinci“.

Na njoj se ne nalazi nevladin aktivista Danijel Dašić, koji je takođe kao „istaknuti pojedinac“ bio u SPN.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari