Remek delo ruskog klasičnog baleta „Bajadera“, nastalo u saradnji Austrijanca i Francuza po rođenju, koji su Rusiju našli svoju umetničku dušu – Ludviga Minkusa i Marijusa Petipa, sutra uveče biće prvi put na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu izvedeno u u integralnoj verziji. Koreografsku postavku potpisuje čuvena ruska balerina i pedagog Gabrijela Komleva, koja je titulu legende peterburške scene stekla i tumačenjem Nikije, glave junakinje „Bajadere“ ili „Romantičnog mita o bajaderama“ – plesačicama iz indijskih hramova.


– „Bajadera“ je veoma zahtevan i komplikovan balet – ne samo koreografski, nego i glumački. Za igrače je to veliki scenski zadatak. Pred njih postavlja izuzetno visoke zahteve – ne samo dobru igračku školu i tehniku, nego i da osećaju muziku i da u ulogu udahnu dušu. Ovo je jako teška predstava, a ansambl Baleta NP radio je predano i sa zadovoljstvom – kaže za Danas Gabrijela Komleva, nekadašnja prima balerina Kirovskog, Marinskog teatra s titulom „balerine Petipa“, sada šef katedre Balet-majstora na Konzervatorijumu u Petrogradu.

U njenoj umetničkoj biografiji balet „Bajadera“ ima veoma važno mesto: njen nastup u ulozi Nikije na 100. godišnjici prvog izvođenja ovog baleta 1977. u elitnim baletskim krugovima ocenjen kao „jedinstven i neprevaziđen“, dok je ekranizaciju „Bajadere“ s Komlevom u glavnoj ulozi BBC je 1979. proglasio za muzički film godine.

– Zanimljivo je da sam tokom igračke karijere u „Bajaderi“ igra sve – u ansamblu i kao solista, uključujući i glavnu ulogu, ali da nikad nisam igrala „Indijski ples“, o čemu sam maštala još u baletskoj školi – napominje Gabrijela Komleva.

Gošća iz Rusije, kao i Direkcija baleta i uprava NP, nadaju se da će „Bajadera“ dugo ostati na repertoaru.

– Klasičan balet je večan, ako se u njega unesu srce i život – poručuje Gabrijela Komleva.

Spomen-ploča ruskim umetnicima

Prvoj premijeri „Bajadere“ – tragične priče o ljubavnom trouglu između indijske plesačice Nikije, ratnika kraljevske kaste Solora i radžine kćeri Gamzati, sutra uveče prethodiće otkrivanje spomen-ploče u Muzeju NP ruskim umetnicima koji su dali značajan doprinos Nacionalnom teatru, i izložbe „Ruski umetnici u prvim decenijama baleta NP“ u foajeu druge galerije.

Podela

Na prvoj premijeri sutra uveče u glavnim ulogama nastupiće: Mila Dragićević, Jovica Begojev i Tamara Ivanović, a na drugoj premijeri 24. maja: Ana Pavlović, Jovan Veselinović i Dalija Imanić. Orkestrom NP dirigovaće Đorđe Pavlović. Za kostime je bila zadužena Olga Mrđenović, a za scenografiju Boris Maksimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari