– „Moje nagrade“ Tomasa Berharda imaće svoju svetsku pozorišnu premijeru u Beogradu 4. aprila na Sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta, budući da ova Berhardova zbirka eseja nije do sada imala teatarski život.

Monodrama „Moje nagrade“ je autorski projekat Maje Pelević i Slobodana Beštića, a realizuje se u koprodukciji sa Kulturnim centrom Pančevo.

V.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić podsetio je na uveliko dobru saradnju sa KC Pančevo, kao i da je baš ova saradnja prava prilika za rehabilitovanje monodrame kao pozorišne forme.

Maja Pelević je napomenula da predstava odgovara na Berhardova zapažanja recidiva nacističkih formi kroz institucije i tretman kojem je izložen pojedinac koji kritički reaguje na stvarnost.

– Ova predstava je i kritički osvrt na put kojim Srbija ide danas. Berhard je pisao kritički o razvoju mladog umetnika u društvu, njegovo nepristajanje na namete društva… –  kazala je Maja Pelević, koja potpisuje režiju i dramaturgiju.

Inače, ona ističe da je sve vreme bila ideja da se pobegne od monodrame kao forme jer Slobodan Beštić nije jedini glumac na sceni, već je kraj njega i Gordana Petrovski, koja će igrati Berhardovu tetku, zapravo ženu sa kojom je bio blizak, ali njihova relacija je ostala misterija do kraja. Ako ustreba, Gordana Petrovski ima i ulogu suflera Beštiću. Ona takođe dodaje i komičnu notu ovom komadu.

Slobodan Beštić istakao je cinizam i ironiju Berhardovog dela u kojem on govori o drugima, ali jednako oštro kritikuje i sopstveni put i izbore. Scenografija i kostim igraju ulogu vremena i provešće Beštića od nacizma do današnje Evropske unije.

– Ova predstava izaziva jedno pitanje: „Šta nas čeka u EU kojoj toliko težimo?“. Berhardove nagrade se mogu dovesti u vezu sa nagradama koje dodeljuje EU pojedinim državama primajući ih ili ne primajući u članstvo – kazao je Beštić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari