Svetska premijera baleta „Aleksandar“ zakazana je za 15. novembar u 20.30 kao uvertira za niz svečanosti povodom Dana Narodnog pozorišta koji se obeležava 22. novembra. Nakon premijere koju izvodi prva postava, balet „Aleksandar“ biće izveden 18. i 22. novembra na Dan Narodnog pozorišta i 6. decembra u drugoj postavi.


– Retko se pruža prilika i zadovoljstvo da radimo na praizvedbi neke predstave zbog čega je kompletna autorska ekipa kao i plesači, veoma uzbuđena. Sećam se da je Ronald prvi put u Beogradu nastupio ‘98. i ostavio sjajan utisak na publiku, rodila se ljubav između njega i Beograda i on se odazivao našim pozivima kad god je mogao – na konferenciji za medije u Muzeju Narodnog pozorišta kazao je vršilac dužnosti direktora Baleta Miloš Dujaković.

Nakon igračke karijere, Ronald Savković oprobao se kao koreograf i tim povodom kaže da je prethodnih 20 godina iskustva pomoglo da spoji i u novom žanru donese ovaj balet u Beograd.

– Priča nije narativna, inspirisana je Tarkovskim i Marinom Abramović i predstavlja neki novi talas. Nije žanrovski i stilski određena već predstavlja pravu istoriju plesa. Predstavićemo jednostavno igru, ma kom stilu ona pripadala. Magija pozorišta je što se umetnost događa u trenutku, pred nama, nasuprot slikama i skulpturama, koje su, kako je neko rekao, samo uhvaćeni momenti – objašnjava Savković.

Kostim će predstavljati sveden istorijski dekor, a Aleksandrova vojska biće nešto modernija. Muzika predstavlja autorsku kompilaciju različitih dela i autora.

Koreografiju i libreto potpisuje Ronald Savković, prvak berlinske Staatsoper, kostime je radila Jelena Miletić, scenografiju Lukas Lerh dok je umetnički saradnik Anina Stanču.

Svečanosti

Povodom Dana Narodnog pozorišta koji ova kuća obeležava 22. novembra u 11.30 biće otvorena izložba „Stevan Sremac, akademik i akademac“. Iste večeri u 20 sati svečano će biti otvorena adaptirana scena „Raša Plaović“ i to predstavom „Zli dusi“, po romanu Dostojevskog. Prethodnog dana, 21. novembra biće prikazan film Puriše Đorđevića o Jiržiju Menclu „Plašim se da se sve razume“ u 12 sati. Promocija fotomonografije i otvaranje izložbe „Skrivena lepota“ zakazano je za 19 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari