„Kanjoš Macedonović“, autorska predstava Vide Ognjenović, posle četiri reprize, koje su igrane na kartu više, večeras će pred budvanskom publikom imati poslednje izvođenje ovog leta – na sceni Terase između crkava, u 22 sata. Za sam početak budvanskog festivala, kojim je ovogodišnji Grad teatar započeo obeležavanje 25. rođendana, izdvojena je ova drama, koja je u produkciji budvanskog festivala imala praizvedbu 1989, doživela veliki uspeh, i ostala kao jedan od najznačajnijih simbola u njegovoj biografiji.

Sada, posle gotovo četvrt veka, prva premijera bila je inscenacija života istog junaka, i skoro mistični povratak teksta na „mesto rođenja“, kako je zapisala Vida Ognjenović:

„U novoj glumačkoj izvedbi, sa drugačijim idejama i u drugim okolnostima, ovo je kao obnovljeni razgovor sa Kanjošem. Ovaj začudni junak iz legende, koji se nalutao po dalekim svetovima, umorio od istorije i događaja, došao je u naše vreme i naše okolnosti, da nam pokaže sve ožiljke koje je usput dobio, ali i ko smo mi, i kakvi smo…“

Taj novi Kanjoš, u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Beograda i Grada teatra, u scenografiji Miodraga Tabačkog, kostimima Ljiljane Dragović, i uz muziku Zorana Erića, pokazao nam je iznova da svako doba ima „male“ i „velike“, da su njihovi odnosi cinični, teški, nepravedni, da je klaustrofobičnost jednako opasna danas, kao i nekada, da je mala sredina, u suštini, užasno dvolična i opaka, da su moralne vrednosti beskrajno rastegljive kategorije, da je istorija, kao i ljudi, jednako manipulativna, i da je pojam junaštva, zapravo, tragično pitanje – šta ostaje iza heroja…

Kanjoš Macedonović, budvanski trgovac, junak i antijunak, više mudar i vešt nego hrabar, više opsenar i avanturista nego zaista dobar i čestit… u izvođenju Igora Đorđevića dobio je ovacije publike, kao i ostali članovi glumačke ekipe – Marko Baćević, Stela Ćetković, Tanasije Uzunović, Predrag Ejdus, Branislav Lečić, Zorana Bečić, Sena Đorović, Radovan Miljanić, Mišo Obradović, Branko Jerinić, Branko Vidaković, Biljana Đurović, Jelena Helc, Nebojša Kundačina, Aleksandar Đurica, Hadži Nenad Maričić, Pavle Jerinić, Mišo Obradović, Milo Lekić …

Zanimljivo je da su iz prve postavke „Kanjoša Macedonovića“ (kada ga je igrao Žarko Laušević), u novoj predstavi, pored Vide Ognjenović, tu još samo Božo Koprivica, koji je dramaturg, glumac Marko Baćević, koji je sada oduševio publiku kao ikonopisac Daskale, i Radovan Miljanić, sada u ulozi lukavog i pitomog Goluba. 

Između poetike i politike

Književni program 25. jubilarnog festivala Grad teatar svečano će biti otvoren na Trgu pjesnika, večeras u 21 sat, predstavljenjem zbornika „Danilo Kiš (1935-2005) između poetike i politike“, čiji je priređivač Mirjana Miočinović.

Knjiga je objavljena nakon skupa u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, održanog 2005, povodom 70-godišnjice Kišovog rođenja, a zastupljeni autori su Boro Krivokapić, Vladimir Arsenijević, Vladimir Bacunov, Mihajlo Pantić, Muharem Bazdulj, Igor Štiks, Aleksandar Gatalica, Kuper Vest, Davor Beganović, Laslo Bošković, Stiven Čejs, Aleš Debeljak, Zoran Đerić, Milan Đorđević, Aleksandar Hemon, Fatos Lubonja, Aleksandar Mandić, Andžej Stasjuk, Kšištof Varga, Nenad Veličković. Na Trgu pjesnika o zborniku i Danilu Kišu govoriće Borka Pavićević, direktor CZKD u Beogradu, Božena Jelušić, teoretičarka književnosti iz Budve, i crnogorski pisac Dragan Radulović.

Nacionalno i kosmopolitsko

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je da ovih dvadeset pet godina Grad teatar okuplja najpoznatije umetnike, pozorišne, književne, likovne i muzičke umetnosti, i svi su oni na sebi osoben način obogatili ovaj festival doprinoseći njegovoj jedinstvenosti.

– Zato se i prepoznao kao značajna vrijednost na kulturnoj mapi regiona, a i šire. Istovremeno, baveći se djelima svjetskih kulturnih nasljeđa iznova, i obrađujući sopstveno – kroz afirmaciju i umjetničku obradu ličnosti i događaja iz nacionalne istorije, stvara se sjajna sinteza domaćeg i međunarodnog, starog i novog, nacionalnog i kosmpolitskog – izjavio je Vujanović otvarajući festival. Pred brojnim visokim gostima, među kojima je bio i ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Lutovac, festivalske zavese „podigao“ je scenograf i kostimograf Miodrag Tabački.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari