Izložba stripa i projekcija kratkog filma „Strašila“ autora Berina Tuzlića, animatora i strip umetnika iz Bosne i Hercegovine, biće otvorena 4. septembra 2015. u 20,30 sati u Galeriji Štab u Beogradu, a trajaće do 8. septembra.


Na otvaranju izložbe nastupiće u unplugged izvođenju bend Bezbeli Apstraklije, čiji je Tuzlić član.

„Otužni i istrošeni televizori i radio-aparati žive u samoći stvarajući klimu idealnu za zastrašivanje svakoga ko ne misli svojom glavom. Ljudi žive zatvoreni u svojim kućama od otpadaka i na taj način pokušavaju da pronađu sklonište od medija koji ih proganjaju. U tom haosu nalazi se jedna devojčica-strašilo koja pomoću vizije ljubavi uspeva ono naizgled neostvarivo – da stekne prijatelja. U ovom svojevrsnom i naizgled jednostavnom stripu, želeo sam da iscrtam čitave nijanse odnosa i društvenog konteksta i da strip „Strašila“ oslikava stvarnost savremenog doba koje u globalnim tokovima komunikacije i zagušenosti informacijama nastoji da odiše „senzacionalizmom“. Naizgled dečiji strip „Strašila“ se lako smešta u svet odraslih propitujući osnovnu ulogu masovnih medija prema njihovim potrošačima“, izjavio je Berin Tuzlić.

Tuzlić je rođen u BiH 1968, a animaciju je usavršavao u svojoj zemlji, ali i Francuskoj, Kanadi, Danskoj i Hrvatskoj. Na dugometražnom animiranom filmu Šegrt Hlapić u produkciji Croatia filma je radio 1996, a na osnovu već tada prepoznatih rezultata iz oblasti reklamne industrije, animacije i dizajna, francuska televizija „Arte“ bira Tuzlića kao kandidata za program PRIMN francuske vlade za edukaciju po svetskim standardima renomirane francuske televizije iz oblasti vizualnih komunikacija.

Nagrađen je prestižnim izdanjima, od kojih treba istaći „Zlatni dukat Ataturk“ za kreativni slogan „Yes, we are open“ turskog ministarstva kulture i turizma, kao i za film „Sarajevo ne znam kad i ne znam gde“ koji je osvojio 33 nagrade. Osim nagrade koju je dodelilo francusko ministarstvo kulture, značajno je spomenuti i dodelu nagrada ASIFA international u saradnji sa Kineskom vladom u Chang chunu Institut za animaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari